Premieră la Iaşi: bebeluş salvat în burta mamei cu o transfuzie de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă" din Iaşi au reuşit să-l salveze pe băieţelul Mihaelei Postăvariu, o femeie din Vaslui, cu ajutorul unei transfuzii intrauterine, intervenşie realizată pentru a doua oară la Iaşi, aceasta fiind prima reuşită.

Mihaela Postăvariu (39 de ani) din Vaslui îşi poate strânge băieţelul la piept după ce medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă" au realizat o intervenţie inedită: transfuzie intrauterină, care presupune administrarea de sânge concentrat fătului. Aceasta se face prin înţeparea abdomenului cu un ac, pătrunderea în cavitatea amniotică şi introducerea sângelui în cordonul ombilical. Este a doua oară când doctorii ieşeni fac această manevră, dar e prima cu reuşită.

Medicii ieşeni au realizat o operaţie în premieră prin care au salvat viaţa unui făt

UPDATE Făt salvat în burta mamei printr-o operaţie în premieră naţională, la Iaşi. Vezi aici cum s-a desfăşurat intervenţia FOTO şi VIDEO

Problemele medicale au apărut în săptămâna 32 de sarcină, când fătul a fost diagnosticat cu anemie severă ca urmare a incompatibilităţii PH-ului dintre părinţi. Femeia se află la a patra naştere şi susţine că abia acum a aflat că are RH-ul negativ. A născut în urmă cu o săptămână şi a adus pe lume un băieţel de 3.400 de grame, perfect sănătos, pe care îl va numi Ştefan. „Am aflat după ce am mers la medic, mi-a dat să fac analizele, mi-a ieşit RH-ul negativ, anticorpii prezenţi. Am făcut şi ecografii, s-a văzut că e ceva în neregulă şi mi s-a zis că dacă vreau să am un copil perfect sănătos ar fi bine să fac şi transfuzie intrauterină. Am fost de acord. Mai am 3 copii, n-am făcut atâtea analize ca acum", spune Mihaela Postăvariu.

Bebeluşul salvat printr-o operaţie în premieră la Iaşi, în stare gravă

Doctorul care s-a ocupat de caz este Dragoş Nemescu, „autorul" şi primei transfuzii intrauterine realizate în România. „Sub control ecografic, după o serie de măsurători şi calcule, prin cordonul ombilical, se administrează fătului o anumită cantitate de sânge concentrat. Aceasta permite corectarea anemiei fetale şi evită o naştere prematură cu consecinţe. Transfuzia fetală nu este simplă, necesită o precizie deosebită a manevrelor şi o echipă formată. Poate fi asociată în 1% din czuri cu deces fetal", spune medicul Dragoş Nemescu.

Multe astfel de cazuri ajung prea târziu la maternitate

Specialiştii mărturisesc că această manevră este una dintre cele mai dificile din obstetrică. „Riscul acestui făt era să moară în uter sau să fim obligaţi să o operăm pe gravidă şi să scoatem un făt prematur. Este o manevră invazivă prin care cu ace speciale se pătrunde în cavitatea amniotică, se puncţionează cordonul ombilical, care este o structură mobilă, fătul se mişcă, manevra nu este dintre cele mai uşor de realizat, şi practic se introduce o cantitate de sânge stabilită în funcţie de greutatea fătului sub control ecografic. Din nefericire, multe cazuri ajung în maternitatea în situaţii depăşite", spune profesorul Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă" din Iaşi. În România, 15% din populaţie are RH negativ, iar medicii recomandă în cazul lor urmarea unui tratament cu gamaglobulină.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite