Peisaje şi sculpturi celulare în miniatură, expuse la primul festival de nano-artă organizat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi se organizează Festivalul Internaţional de NanoArtă, eveniment adus în premieră în România.

Evenimentul este programat la universitatea din Iaşi în perioada 22-28 septembrie. Este al treilea festival internaţional orgnizat vreodată şi are loc la Iaşi în paralel cu cea de a 10-a Conferinţă Internaţională de Fizica Materialelor Avansate.

Doi cercetători au insistat ca festivalul să aibă loc în România. NanoArta este un domeniu destul de nou, iar specialiştii nu s-au hotărât încă dacă să-l încadreze la artă sau la ştiinţă.

"NanoArta este un domeniu artistic nou, situat la intersecţia artă-ştiinţă-tehnologie şi are ca subiect nanopeisaje (peisaje ale structurilor naturale la nivel molecular şi atomic) şi nanosculpturi (sculpturi create de către cercetători ştiintifici şi artişti prin manipularea materiei la nivel molecular şi atomic prin intemediul diferitelor reacţii chimice şi procese fizice). Aceste structuri sunt vizualizate cu instrumente folosite în cercetare, spre exemplu, microscoape electronice cu scanare şi microscoape atomice, imaginile ştiinţifice fiind apoi procesate folosind diferite tehnici artistice şi convertite în lucrări de artă pentru a fi expuse publicului larg", a precizat Cris Orfescu, cercetător în domeniul nanomaterialelor pentru energie, fondatorul organizaţiei NanoArt 21.


Una dintre lucrările expuse în cadrul festivalurilor internaţionale

image

La ediţia de la Iaşi vor participa 19 artişti din 7 ţări (Brazilia, Germania, Mexic, Romania, Rusia, Slovenia, SUA) care vor expune aproximativ 60 de lucrări în format tipărit şi multimedia. Ediţiile precedente ale festivalului au avut loc în Finlanda şi Germania.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite