Oameni ajunşi la spital cu deshidratare severă după ce au rămas nesupravegheaţi, imobilizaţi la pat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Specialiştii spun că cele mai vulnerabile categorii în acest sens sunt persoanele vârstnice, cele imobilizate la pat, dar şi copiii mici.

Două persoane diagnosticate cu afecţiuni care îi imobilizează la pat au ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi cu deshidratare severă şi cu un nivel ridicat al sodiului în sânge. Medicii susţin că în această perioadă cu temperaturi ridicate, este important ca persoanele imobilizate la pat sau care nu se pot îngriji singure să fie supravegheate pentru a nu ajunge în situaţia în care lipsa hidratării să le pună viaţa în pericol.  

Unul dintre cele mai grave cazuri este cel al unui bărbat de 79 de ani, din Iaşi, cu antecedente psihiatrice, care a ajuns la spital prima dată din cauza unui sindrom confuzional. Medicii l-au diagnosticat cu hipernatremie severă, deoarece avea o creştere semnificativă a valorii sodiului în sânge. A fost internat la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, unde a fost corectat dezechilibrul existent, însă se află în continuare sub supraveghere medicală. 

„Bărbatul este internat, sperăm că va fi externat zilele următoare. Din păcate, nu are suport familial sau social, iar problemele sale psihiatrice îl împiedică să conştientizeze şi să se poată ocupa singur de nevoile lui de bază”, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Un alt caz de deshidratare severă a fost al unei femei de 50 de ani, imobilizată la pat din cauza unei probleme neurologice, care a ajuns la spital din cauza unui traumatism cranio-cerebral minor. În urma investigaţiilor, femeia a fost diagnosticată cu hipernatremie severă şi a avut nevoie de perfuzii şi tratament intravenos. 

„Tragem un semnal de alarmă legat tocmai de aceste categorii de pacienţii care au nevoie de supraveghere, nu neapărat medicală, ci din partea membrilor familiei, a personalului de îngrijire dacă se află într-un centru social. Fiind un sezon cald, nevoia de lichide şi de hidratare este mai mare, iar expunerea lor la căldura excesivă sau lipsa suplimentării hidratării duce la aceste accidente nefericite“, a completat conf. dr. Ionuţ Nistor. 


Vă recomandăm să citiţi şi: 

Vergil Chiţac, primarul Constanţei, despre scandalul taxei de parcare: „Este o campanie îndreptată împotriva litoralului românesc”

Pedeapsa primită de românul care l-a lovit în plin cu maşina pe agresorul fratelui său, ca să se răzbune. „Mai eşti şmecher?”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite