Misterul scheletelor de sub Palatul Culturii rămâne nerezolvat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii nu au stabilit cui aparţin rămăşiţele umane descoperite în urmă cu cinci luni sub clădirea-simbol a Iaşiului. În acelaşi timp, specialiştii continuă săpăturile începute în martie, când au dat de un cimitir şi un sistem de pivniţe.

Identitatea rămăşiţelor umane scoase la lumină la începutul acestui an în timpul săpăturilor făcute de arheologi la Palatul Culturii este încă necunoscută.
„Deocamdată încă se fac cercetări. Arheologii nu au terminat săpăturile. Acestea s-ar putea să depăşească zidurile Palatului, ceea ce înseamnă că vor fi de durată. Pentru identificarea rămăşitelor ni s-au solicitat mai multe probe“, a declarat Lăcrămioara Stratulat, directorul de la Complexul Muzeal Moldova.

Cimitirul descoperit în martie de arheologi sub podelele a două camere ale Palatului Culturii se întinde pe câteva sute de metri pătraţi şi conţine zece schelete umane. În timpul săpăturilor, specialiştii au dat şi de un sistem de pivniţe, amplasat în latura de est a monumentului.

„Pivniţele sunt din secolul al XVII-lea, dar înglobează şi ziduri din secolul al XV-lea. Cimitirul  este anterior Curţilor Domneşti. Putea să funcţioneze mai mult şi în secolul al XV-lea. Construcţiile din timpul lui Alexandru cel Bun nu erau foarte întinse. Este foarte important ce am descoperit pentru istoria noastră ca popor şi a oraşului“, a explicat în martie Stela Cheptea,  directorul Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană. 

În pivniţe, arheologii au descoperit resturi ale unor sobe, din faianţă albă. „În pivniţe se ţineau alimentele, iar anumite zone, care arată ca un demisol, au fost locuite. Acestea aveau legătură între ele şi au suferit transformări în decursul timpului“, a mai explicat istoricul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite