Minune chirurgicală la Iaşi. Medicii i-au transplantat cu succes degetele de la picior la mână unui pacient care suferise un accident de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două echipe de chirurgi plasticieni au operat timp de opt ore un ieşean căruia i-au transplantat două degete de la picioare la mână dreaptă. Bărbatul îşi pierduse degetele într-un accident de muncă.

Un ieşean de 70 de ani care şi-a pierdut degetele lungi de la mâna dreaptă a fost operat joi, 17 noiembrie, în Clinica de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. 

Două echipe de chirurgi plasticieni i-au redat cea mai importantă funcţie a mâinii, cea de a apuca, prin transplantarea a două degete de la un picior la mâna dreaptă.

 „Particularitatea cazului, ceea ce îl face unul de excepţie, printre puţinele din lume, dacă nu unic, este vârsta cronologică de 70 de ani a pacientului. În literatura de specialitate, transferul microchirurgical al degetelor de la picior la mâna se indică la oameni tineri, care au vase de sânge neafectate şi care pot suporta aplicarea tehnicilor de microchirurgie. Buna determinare a pacientului şi rezultatul investigaţiilor ne-au dat curajul să depăşim limitele indicaţiilor de până la 45-50 de ani şi să încercăm şi la un pacient de 70 de ani”, a explicat profesorul Teodor Stamate, şeful Clinicii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

Bărbatul operat joi a ajuns în clinica ieşeană în urmă cu mai bine de două luni. Atunci, în urma unui accident petrecut în timp ce lucra, ieşeanul a suferit o strivire a degetelor lungi de la mâna dreaptă. Plăgile erau atât de severe, încât medicii nu i-au putut reconstrui degetele, ci i-au făcut un bont. Din cauză că mâna afectată era dreapta, pacientul fiind dreptaci, ieşeanul i-a rugat pe medici să-i facă un transplant de degete de la picior la mână. 

„Pacientul venit şi m-a rugat dacă nu-i putem face şi lui un transfer de două degete de la picior la mână. Ne-a spus: «Dacă nu încerc, nu o să-mi crească degetele la loc, dar dacă puneţi două de la picior, poate iese operaţia şi pot lucra din nou». I-am analizat cazul şi am constatat că anatomo-clinic am fi putut să-i redăm aceasta posibilitate. Singurul dezavantaj era vârsta pacientului. Atunci am făcut analize pe toate aparatele şi sistemele şi am fost impresionaţi să vedem că vârsta lui biologică era a unui tânăr”, a mai subliniat şeful Clinicii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

Ieşeanul a fost operat joi, 17 noiembrie, după ce, în prealabil, a semnat un protocol prin care şi-a asumat riscurile intervenţiei. După o operaţie de opt ore, realizată de două echipe de chirurgi plasticieni ieşeni, starea pacientului este bună. 

„Operaţia s-a terminat cu bine, adică avem toate semnele de revascularizare a degetelor. Ele au prins viaţă pe mână, sunt colorate şi trăiesc bine”, a precizat profesorul Teodor Stamate.

Clinica ieşeană are o experienţă de peste 30 de cazuri de transplantări de degete de la picior la mână. Pacienţii care au avut nevoie de o astfel de intervenţie şi-au pierdut degetele de la mână în accidente de muncă, cele mai întâlnite cazuri fiind în industria lemnului. Chirurgii plasticieni ieşeni au transplantat, în unele cazuri, doar degetul mare de la picior, în locul degetului mare de la mână, iar în alte cazuri unul sau mai multe degete de la picior, în locul degetelor lungi de la mână.

În 2003, după analizarea celor 15 cazuri pe care medicii le rezolvaseră până atunci, s-a observat că 14 dintre pacienţi şi-au reluat complet activităţile de zi cu zi, fiind integraţi inclusiv pe piaţa muncii. După un timp de la operaţie, pacienţii puteau să scrie, puteau să apuce sau să tragă cu forţă de un material. Al 15-lea pacient a fost revăzut după 11 ani de la operaţie de profesorul Teodor Stamate şi atunci putea să-şi folosească mâna pentru orice. 

„Aspectul mâinii nu este estetic, dar beneficiile sunt remarcabile. Practic, pacienţi care nu mai puteau face nimic după accidentul de muncă îşi reiau activităţile zilnice după o astfel de intervenţie chirurgicală. Pacientul poate merge, nu-i este afectată mobilitatea, iar reinervarea degetelor se face uneori mai bine decât erau ele capabile înainte să recepteze senzaţiile de atingere, de frig sau cald, pentru că nervii de la nivelul mâinii au reprezentare corticală mult mai bună decât cei de la picioare”, a conchis şeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Citeşte şi:

De ce vor românii să fie mai frumoşi. Esteticianul Tiberiu Bratu: „O doamnă de 80 de ani a vrut să-i fac un lifting după ce i-a murit soţul, pe care l-a îngrijit 10 ani“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite