Micii inventatori ieşeni mizează pe energia alternativă GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorian Popa şi Adrian Claudiu Covaci militează pentru folosirea energiilor alternative
Dorian Popa şi Adrian Claudiu Covaci militează pentru folosirea energiilor alternative

Dorian şi Adrian sunt colegi la Clubul de Electronică de la Palatul Copiilor şi lucrează împreună la realizarea unor machete inedite.

Maşina care funcţionează cu panouri solare, robinetul care se opreşte singur atunci când nu mai e folosit sau roboţii care se întrec precum luptătorii de sumo sunt doar câteva dintre invenţiile care au fost premiate zilele trecute la Concursul Naţional Tehnico-Ştiinţific „Învăţăm să inventăm“, organizat la Iaşi de Palatul Copiilor.

Micii inventatori de la Palatul Copiilor

Daţi CLICK pe poze pentru o fotogalerie cu micii inventatori de succes de la Palatul Copiilor

Adrian are 13 ani şi şi-a propus să promoveze cum poate mai bine folosirea energiilor alternative. Împreună cu colegul său de la Palat, Dorian a inventat o maşină care funcţionează pe baza unui panou solar amplasat pe capotă. „Panoul captează razele şi le transmite către un acumulator. Maşina are două motoare, unul pentru direcţie, pentru virat la stânga, la dreapta şi altul pentru deplasare înainte şi înapoi. Ne-am gândit la această invenţie deoarece în ultima vreme se pune foarte mult accent pe mijloacele de transport alternative“, explică Adrian Claudiu Covaci. Invenţia celor doi a primit premiul al doilea la competiţie.

Sumo cu roboţi

Pentru timpul liber, cei doi mici inventatori recomandă un meci de sumo între doi roboţi realizaţi chiar de ei. „Se învârt în ring câte doi şi, atunci când se găsesc, încearcă să se împingă în afara suprafeţei de bătaie“, îi prezintă Dorian Popa pe cei doi roboţi pe care i-a conceput. Micile maşinării sunt antrenate de senzori care-i ajută să se deplaseze în ring. „Senzorii sunt foarte importanţi, la fel şi unitatea centrală în care se încarcă programul pe care eu l-am făcut. Senzorii sunt cu ultrasunete pentru distanţă şi senzori de culoare care-i ajută pe roboţi să distingă culoarea albă de pe margine şi să nu iasă din interiorul ringului“, explică micul inventator. La realizarea prototipului, tânărul de 13 ani a lucrat două luni.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite