Metode simple de curăţare a argintului acasă
0
Obiectele din argint, indiferent dacă sunt bijuterii, tacâmuri sau monede, se oxidează în timp şi capătă o culoare maronie sau chiar neagră. Asta nu înseamnă însă, că nu mai pot fi folosite sau că trebuie să le aruncăm.
Mai toţi avem măcar un accesoriu din argint, fie că este vorba despre cercei, inele, brăţari. Sau poate chiar o monedă, un suvenir, nişte tacâmuri sau o tavă din acest metal. Problema apare atunci când aceste obiecte încep să capete o culoare neagră sau galbuie.
Obiectele oxidate din argint se pot curăţa fără a folosi soluţii chimice şi toxice. Din fericire, există soluţii pentru a le curăţa chiar noi singuri, acasă, fără să fie nevoie să mergem cu ele la bijutier. Iată câteva exemple:
1. Curăţarea argintului prin folosirea bicarbonatului de sodiu
Obiectele din argint trebuie puse pe fundul unui castron, pe o folie de aluminiu, se acoperă complet cu bicardonat şi apoi peste ele se toarnă apă clocotită. Va rezulta o spumă, în urma căreia argintul este curăţat. După câteva minute argintul poate fi scos şi spălat cu apă călduţă.
2. Curăţarea argintului cu oţet sau lămâie
Obiectele din argint se pun într-un castron plin cu zeamă de lămâie sau oţet. După ce se lasă jumătate de oră, se scot şi se clătesc în apă călduţă, iar la final se şterg cu un prosop de bumbac sau cu o lavetă.
3. Curăţarea argintului acasă cu pasta de dinţi
Obiectul de argint trebuie udat cu apă cu o jumătate de oră înainte, apoi se freacă cu o periuţă moale şi cu pastă de dinţi. Această pastă va îndepărta imediat toate impurităţile.
4. Curăţarea argintului acasă cu amoniac
Se foloseşte aceeaşi metodă ca în cazul folosirii unei lămâi, doar că în loc de zeamă de lămâie punem o soluţie de amoniac cu o concentraţie de 10%. Obiectele se scot după 10 minute, se spală bine cu apă şi se şterg cu un prosop.