Memoria ruinelor Curții Domnești din Iași. Reședința Domniei se afla pe locul Palatului Culturii
0Curtea Domnească (1431-1900) era centrul puterii politice în Moldova. Se afla exact pe locul considerat acum punctul zero al Iașiului - Palatul Culturii din Iași. Era, practic, inima puterii în Țara Moldovei din acele vremuri.

Înscrisă în Lista Monumentelor Istorice și de Arhitectură, aparținând Patrimoniului Cultural Național al României, Curtea Domnească a fost reședința de la Iași a Domniei și, inițial, a făcut parte din sistemul de reședințe domnești din Țara Moldovei, locuite ocazional de către voievod și suita sa. A fost construită spre sfârșitul domniei lui Alexandru cel Bun (1431), dar menționată documentar la 8 octombrie 1434.
Abia după stabilirea capitalei Țării Moldovei la Iași, pe la 1564, Curtea de aici a dobândit importanță, devenind locul de unde s-a exercitat puterea supremă, unde s-a făcut istoria Moldovei, vreme de cinci secole.
Curtea Domnească din Iaşi a funcţionat o perioadă îndelungată de timp, din prima jumătate a secolului al XV-lea până la sfârşitul secolului al XIX-lea, perioadă în care însemnătatea administrativă şi politică a fortificaţiilor a fost completată de cea culturală, la Iaşi tipărindu-se cărţi şi documente de referinţă în istoria românilor.
În fața fostei Curți Domnești erau judecați sau executați oamenii. Acum este una dintre cele mai frumoase zone din oraș. Vin turiști în Iași special pentru a vizita această zonă.
Potrivit istoricilor, ansamblul Curții Domnești din Iași reprezintă rezultatul transformărilor de-a lungul istoriei, teritoriul românesc fiind un spațiu de sinteză prin contactele cu civilizația și cultura popoarelor occidentale și orientale din Europa.
În anii ’60, arheologii au scos la lumină vestigii ale Curţii Domneşti. Deasupra lor s-a pus atunci o placă de beton, însă ruinele puteau fi vizitate, mai ales că acolo erau si fragmente de secol XV.
După 2007, odată cu realizarea celui mai mare ansamblu comercial din Iaşi, investitorul s-a angajat să conserve ruinele şi să le introducă în circuitul turistic.
Centrul puterii politice în Țara Moldovei
„Aici a fost Capitala Moldovei și iată că încă mai sunt urme ale acelei epoci. Mulți se întreabă ce mai pot vedea din ceea ce a fost Curtea Domnească și de ce este ea importantă. Aici s-a aflat centrul puterii politice în Țara Moldovei. Aici stătea domnul țării, de aici dădea porunci. Aici aduna armata. Era, practic, inima puterii în Țara Moldovei din acele vremuri. Noi astăzi vedem clădirea care s-a ridicat pe ruinele fostei Curți Domnești, adică Palatul Culturii de astăzi”, spune Laurențiu Rădvan, istoric.
Palatul Culturii din Iași
Astfel, sub actualul Palat al Culturii, care e o clădire atât de cunoscută, se ascund urmele a patru-cinci secole de istorie. Odată cu redeschiderea Palatului Culturii, publicul poate să viziteze o parte dintre ele. Lățimea zidurilor este impresionantă: unui zid care inițial măsura trei metri i-au mai fost adăugate alte fundații. Astfel, grosimea totală a ajuns să depășească cinci metri.
Palatul Culturii, realizat în stilul neogotic, este înscris în lista monumentelor istorice și a fost reabilitat. Palatul a fost construit între anii 1906 și 1925 de către arhitectul Ion D. Berindey, având suprafaţa totală de 34.236,35 mp.
În perioada Primului Război Mondial, Palatul Culturii din Iași a fost transformat în spital. Aici soldații răniţi pe front erau îngrijiţi de personalul medical şi de voluntari.