Maternitatea unde taţii au un „colţ special“. „Şi tăticii pot suferi depresii postnatale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO. Arhivă
FOTO. Arhivă

Viitorii tătici vor avea un „colţ special“ la o maternitate din Iaşi, acolo unde vor beneficia de consiliere psihologică. Motivul principal al amenajării unui astfel de loc este reprezentat de faptul că şi bărbaţii pot suferi de depresie postnatală.

La Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi va fi amenajat un „colţ al tăticilor“. Este vorba despre un spaţiu unde aceştia vor primi consiliere din partea psihologului spitalului. Deschiderea acestuia a fost anunţată la sfârşitului lunii ianuarie, însă reprezentanţii instituţiei medicale ieşene spun că spaţiul se află încă în proces de renovare, fiind vorba despre un vechi birou pe care nu îl mai folosea nimeni. 

Intenţia conducerii maternităţii ieşene este ca taţii să înveţe cum să ofere sprijin moral mamelor după naştere, cum să îngrijească bebeluşul şi la ce să se aştepte în perioada imediat următoare unei naşteri. Conform specialiştilor, deşi este un aspect mai puţin cunoscut, şi bărbaţii pot suferi de depresie postnatală, existând şi studii în acest sens.

„Tot mai multe familii se plâng de adversităţile perioadei postpartum. Depresia postpartum nu caraterizează numai mămicile, ci şi pe cei care ar trebui să le ofere sprijin mamelor. Mă refer la tătici. Astfel, încercăm să-i învăţăm cum să managerieze relaţia cu mama şi relaţia cu nou-născutul. Aici, în locul special amenajat pentru ei, taţii vor avea parte de consiliere psihologică şi de consiliere privind îngrijirea nou-născutului“, explică asist.dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul maternităţii.

Viitorii părinţi nu vor avea de plătit niciun leu pentru aceste şedinţe de consiliere, trebuie doar să fie asiguraţi. „Aceste servicii sunt gratuite. Acest subiect este unul conex activităţii de obstretică şi ginecologie, practic se axează mai mult pe partea de consiliere psihologică oferită de către psihologul spitalului. Astfel, încercăm să nu ne concetrăm doar pe problemele mamelor, încercăm să acordăm o atenţie specială şi taţilor“, a declarat dr. Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii „Elena Doamna“ din Iaşi.

Depresia postpartum la bărbaţi

Depresia postnatală nu este o afecţiune care dă bătăi de cap doar mamelor. Bărbaţii, proaspeţi tătici, pot cădea şi ei pradă depresiei după naşterea bebeluşului. Dacă la femei depresia este pusă exclusiv pe seama cauzelor hormonale, la bărbaţi cauzele sunt psihologice. Specialiştii recomandă atenţie şi luarea în serios a afecţiunii care ar trebui tratată prin terapie.

Specialiştii spun că bărbaţii care devin taţi pot fi stresaţi că nu vor face faţă posturii de părinte. Modificările în relaţia cu partenera sau situaţiile stresante de după naşterea copilului pot constitui factori declanşatori ai depresiei postnatale la bărbaţi. 

Studiile efectuate pe această temă, care au avut ca subiecţi proaspeţi tătici, au scos la iveală faptul că depresia postnatală survine mai ales între şase săptămâni şi şase luni după naşterea copilului. Potrivit unui studiu, trei din zece bărbaţi au fost deprimaţi la şase săptămâni de la naşterea copilului, iar depresia s-a agravat în următoarele şase luni. 

Recomandarea medicilor de la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi este ca bărbaţii să se implice încă din perioada sarcinii în pregătirea naşterii, pentru a oferi ulterior sprijinul de care mama are nevoie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite