Îşi încearcă norocul la cursurile şomerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşenii fără job speră să găsească mai uşor de lucru cu ajutorul specializărilor gratuite de la AJOFM. Cele mai căutate cursuri sunt de frizer-coafor, instalator, bucătar şi manager. Diplomele pe care şomerii le primesc la sfârşit sunt recunoscute de Ministerul Muncii.

Laurenţiu (35 de ani) şi Ionuţ (18 ani) au devenit colegi de bancă acum o lună, când ei s-au înscris la cursurile gratuite de calificare organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi. În ciuda diferenţei mari de vârstă, cei doi au acelaşi scop: să-şi găsească un loc de muncă, pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi.

„Eu am lucrat ca instalator în ultimii 15 ani, dar nu am avut patalama la mână şi fiindcă toţi angajatorii cer diplomă, m-am înscris la cursuri“, spune Laurenţiu Davidov, şomer.

Citeşte şi:

Ajutorul de şomaj, mai atractiv decât munca

Şomeri cu spirit de întreprinzători


Job-uri care au căutare pe timp de criză la Iaşi

Patronii de videochat, principalii angajatori din Iaşi

În schimb, colegul său, cu 17 ani mai tânăr, Ionuţ Arhip abia a absolvit cursurile şcolii profesionale şi a devenit unul dintre cei aproape 26.000 de şomeri.

„Am ales cursurile de instalator fiindcă sper să-mi găsesc ceva de lucru. Nu e deloc greu şi îmi place“, afirmă Ionuţ Arhip, şomer. Cursurile organizate de AJOFM Iaşi se ţin la Agenţia de Formare, situată în zona Ţigarete.

„La Centrul de Formare au început deja cursurile de ospătar, lucrător în comerţ, instalaţii şi vom mai organiza în următoarele săptămâni altele, de lucrător în structuri pentru construcţii, cameristă hotel, îngrijire copii şi bătrâni, lucrător în creşterea plantelor şi lucrător în creşterea animalelor“, afirmă Adriana Sârghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iaşi.

Cursurile pentru cei care vor să se specializeze în agricultură implică şi practică, care se va face la una din fermele din judeţ. „Diplomele sunt atestate de Ministerul Muncii şi Educaţiei şi sunt valabile şi în străinătate, însă trebuie apostilate“, adaugă reprezentanta AJOFM Iaşi.

Pentru a obţine diploma, şomerii trebuie să meargă la cursuri între 3 şi 5 luni, iar la final vor susţine şi un examen. 

Cât costă cursurile
Dacă pentru cei aflaţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă ca fiind şomeri cursurile nu costă nimic, restul ieşenilor trebuie să plătească. Costurile variază între 350 şi 500 de lei, în funcţie de durata şi complexitatea specializării. Pe lângă partea teoretică, cursanţii mai fac şi practică.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite