„În Căutarea Domnului Dragomirescu”, documentarul care a rulat în premieră la Iaşi. „Astfel de filme au rol terapeutic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Zămosteanu, realizatorul documentarului  FOTO Eduard Anton
Dragoş Zămosteanu, realizatorul documentarului  FOTO Eduard Anton

Inginerul Gheoghe Dragomirescu a murit la Periprava. Cei şase copii ai săi îi caută şi acum osemintele în grindul de exterminare Periprava. La premiera filmului documentar a fost prezentă Lydia, la 84 de ani. Cea mai mare dintre cei şase copii ai inginerului Dragomirescu.

Festivalul de Psihanaliză şi Film de la Iaşi, ediţia a treia, a oferit publicului premiera absolută a filmului documentar „În căutarea Domnului Dragomirescu”. Realizator, Dragoş Zămosteanu. Care este realizator independent de filme documentare privitoare la istoria trecutului nostru comunist. 

Figura inginerului Gheorghe Dragomirescu din Paşcani, victimă a Securităţii, mort la Periprava în anii 50, are forţa simbolică de a întruchipa drama unei întregi generaţii. Fiica sa, Lydia, la 84 de ani, a fost prezentă în sală la premiera filmului. 

„Ultima amintire cu tata este de la procesul care a avut loc în Iaşi. Era vară... Mama a venit de la Paşcani. Eu am venit şi am intrat în curtea Tribunalului păzită. Tata m-a văzut şi mi-a spus să fiu tare”, a spus fiica inginerului Dragomirescu, Lydia. 

„Acest film aduce un omagiu memoriei celor care, alături de bunicul meu, au suferit pentru curajul şi pentru opiniile lor, într-o epocă în care era interzis să ai alte opinii. Astfel de filme au un rol terapeutic asupra destinului românului de astăzi”, a spus conf. univ. dr. Cosmin Dariescu, nepotului inginerului Gheorghe Dragomirescu. 

Dragoş Zămosteanu a documentat subiectul câţiva ani ca realizator independent. „Mă deranja foarte tare nedreptatea. E o luptă cu morile de vânt, dar asta mă mai ţine...”, spune Dragoş Zămosteanu. 

documentar

Irina Margareta Nistor şi fiica inginerului Dragomirescu  FOTO Eduard Anton

Pe scurt, din firul documentarului: Aflat pe 1 ianuarie 1959 în vizită la prietenul său ing. Vasile Cristea, Gheorghe Dragomirescu cântă la un moment dat „Deşteaptă-te române” şi „Vântuleţ de primăvară”. Atât Dragomirescu, cât şi inginerul Cristea vor fi denunţaţi de un comesean. Deşi „Deşteaptă-te române” – actualul imn al României – era deja prezentat în colecţia „Biblioteca pentru toţi” cu titlul „Un răsunet”, iar „Vântul de primăvară” figura în manualul de muzică de clasa a VII-a încă din 1957, nu-i nicio problemă pentru Tribunalul Poporului să-i condamne pe cei doi. Inginerul Dragomirescu va muri la Periprava. Trupul său nu a fost găsit nici până astăzi”. 

Vă recomanăm să citiţi şi:

Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră

Manelistul aflat în blindatul care a lovit mai multe maşini pretinde că şoferul a încercat să evite un copil VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite