Doi ieşeni s-au ales cu buzele umflate după ce au mâncat cu poftă căpşuni. Cum apare misteriosul edem Quincke
0Doi ieşeni care au mâncat căpşuni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pacienţii s-au prezentat cu reacţii alergice în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.
Doi ieşeni care au mâncat căpşuni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Un bărbat şi o femeie din judeţul Iaşi au ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi cu reacţii alergice după ce au consumat căpşuni.
Pacienţii au fost evaluaţi, investigaţi în UPU şi diagnosticaţi cu edem Quincke. Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, a rămas internat pentru tratament în secţia clinică de alergologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Femeia a fost îngrijită în UPU şi apoi a mers la domiciliu.
„Bărbatul a precizat că a dezvoltat reacţia alergică după ce a mâncat căpşuni. Femeia ne-a explicat că înainte să se confrunte cu reacţia alergică a spălat cu clor şi a mâncat căpşuni, deci nu era sigură la ce anume a dezvoltat reacţia alergică. Aşa cum sunt persoane care nu tolerează oul, peştele sau carnea, aşa sunt şi persoane care nu tolerează fructele. Nu ştim cu exactitate dacă este o reacţie alergică la o substanţă din căpşuni sau la o substanţă cu care au fost stropite fructele”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu medic-şef UPU-SMURD Iaşi.
Edemul Quincke afectează tegumentele şi mucoasele şi se manifestă, iniţial, prin umflarea buzelor sau a feţei. Ulterior, poate determina şi o senzaţie de mâncărime. „Edemul Quincke este o reacţie alergică care se manifestă prin edem, umflarea tegumentelor. Spre deosebire de şocul anafilactic, edemul Quincke nu ajunge imediat la şoc prin insuficienţă respiratorie, respectiv la obstrucţia căilor respiratorii, ci se manifestă prin edem”, a mai completat şefa UPU-SMURD.
Citeşte şi: