De ce apare răul de mare. Metode simple pentru combatarea indispoziţiei care poate dura zile întregi
0Croazierele sunt preferate în perioada estivală, dar nu numai. Pentru unii, însă, ele pot fi şi o sursă de stare de rău, mai ales în prima parte a călătoriei.
Dr. Jean-Marc Le Gac afirmă în „Ghid medical de urgenţe pe apă şi uscat“ că răul de mare, naupatia, poate afecta pe oricine, se instalează în cursul primelor două zile, ca mai apoi să dispară.
Specialistul prezintă semnele naupatiei: „La început se instalează o stare generală de rău, dezinteres faţă de ceilalţi, somnolenţă şi căscat. Survine apoi greaţa, senzaţiile de vertij, anxietate“. Vărsatul din cauza răului de mare agravează starea din cauza deshidratării. „Atenţie la cei care vomită peste bord pentru că pot cădea în mare“, se arată în ghid.
Pentru cei care nu vor sau nu pot lua medicamentele indicate în acest tip de indispoziţie, dr. Jean-Marc Le Gag prezintă câteva „trucuri de marinari“ . Specialistul recomandă evitarea meselor copioase sau statul în cabine, în spaţii închise.
„Alegeţi să priviţi orizontul. Diminuaţi stimulările contradictorii de alungire centrului de greutate al vasului închinzând ochii. Prindeţi-vă de bară pentru o bună anticipare şi integrare a mişcărilor ambarcaţiunii. Evitaţi mirosurile greţoase (produse petroliere)“, se arată în „Ghid medical de urgenţe pe apă şi uscat“.