Cum iese Iaşiul din criză: se declară regiune defavorizată a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
laborator informatic

Cel puţin la nivel declarativ, Iaşiul este un adevărat pol al industriilor creative. În realitate, însă, sprijinul pentru tinerii care doresc să-şi înceapă un business pornind de la pasiunea lor este nul.

Oamenii de afaceri susţin industriile creative ale Iaşiului. La fel şi administraţia publică, şi universităţile din capitala Moldovei. În declaraţii, cel puţin, situaţia arată ideal. Realitatea, însă, diferă.

În cursul zilei de marţi a avut loc prima prezentare a industriilor creative ieşene. “Iaşiul industriilor creative” este un concept vehiculat de mai mulţi ani de către oficialii cu potenţial decizional din Iaşi.

Ideea presupune că mediul universitar şi cel privat sau de stat ar trebui să colaboreze pentru realizarea şi punerea în practică de idei originale, cu potenţial de afaceri.

Regiune defavorizată a UE

Denumite şi industrii culturale, acestea se referă la domenii precum arhitectură, arte, meşteşuguri, design, modă, film, muzică, publicitate, cercetare şi dezvoltare, software-IT, jocuri, jucării, mass-media sau jocuri video.

Conceptul a fost vehiculat inclusiv în contextul depunerii candidatorii pentru Capitala Culturală a Europei de către şefii oraşului.

Cu toate acestea, până acum nu a fost realizat niciun pas concret pentru îndeplinirea acestui deziderat. Reprezentanţii mediului de afaceri local vin cu o soluţie inedită: declararea Moldovei zonă defavorizată a Uniunii Europene. “Acest lucru ar duce la scăderea contribuţiilor proprii în cazul accesării de fonduri europene, pentru că altă soluţie pentru zona noastră în afară de atragerea de fonduri europene nu este. Aceasta este oportunitatea Iaşiului de a dezvolta industriile creative”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele în exerciţiu al Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite