Cum a fost ascunsă sub preş moartea elevului care muncea la Mănăstirea Putna
0Un tânăr de 17 ani, care făcea practică la Mănăstirea Putna, a încetat din viaţă după un accident petrecut într-o zi de muncă. În ziua în care ar fi trebuit să afle cum a murit adolescentul, 22 de poliţişti se aflau chiar la mănăstire pentru a asigura ordinea de hramul celebrat pe 15 august. Adolescentul a murit după ce s-a lovit la cap în mănăstire, însă clericii nu ar fi sunat la 112. L-au dus ei înşişi la spital pe băiat şi l-au lăsat acolo.
Un elev de 17 ani de la Seminarul Teologic din Iaşi a murit recent în timpul unei practici care a devenit o cutumă în mănăstirile din Moldova - o formă de muncă la negru. Sebastian Lungu, originar din comuna ieşeană Golăieşti, a încetat din viaţă la Iaşi, luni, 14 august, în urma unui accident încă neclar care a avut loc într-o pivniţă a Mănăstirii Putna.
O investigaţie a reporterilor „Adevărul“ scoate la iveală că accidentul băiatului a fost ascuns de ochii lumii de către clericii de la Putna, care nu au sunat la 112. Totul s-a întâmplat chiar înainte de hramul lăcaşului de cult, celebrat pe 15 august.
Sebastian Lungu se afla la Mănănăstirea Putna în vacanţa de vară, pentru prima dată în viaţa sa, el fiind sub îndrumarea unui călugăr neidentificat în cursul documentării acestui material. La fel ca alţi tineri din mai multe colţuri ale Moldovei, mulţi dintre ei minori, Sebastian a mers la Putna pentru a-i ajuta pe călugări la treburi, activitate despre care foşti sau actuali elevi ai Seminarului Teologic de la Iaşi arată că se desfăşoară fără a fi declarată în acte. Practic, elevii muncesc zilieri la mănăstire, activitatea fiind catalogată de voci din interiorul Bisericii ca fiind în beneficiul tinerilor. Sebastian a fost trimis în pivniţa mănăstirii, o clădire situată în apropierea bucătăriei, unde ajuta, alături de alţi colegi, la transportul diverselor produse.
Imagine postată de Mănăstirea Putna pe Facebook, în ziua de hram. Nici atunci, ca de fapt nici până miercuri, 16 august, reprezentanţii unităţii de cult nu au oferit explicaţii publice cu privire la moartea lui Sebastian Lungu FOTO Facebook/Mănăstirea Putna
Nu s-a sunat la 112
Pe 11 august, în plină pregătire pentru hramul mănăstirii, celebrat de Adormirea Maicii Domnului, Sebastian s-a lovit la cap în condiţii neclare. „Din verificările efectuate s-a constatat că victima s-a autoaccidentat la un angrenaj metalic pentru depozitarea în subsolul unei pivniţe a unor alimente“, este varianta care a fost transmisă de reprezentanţii Poliţiei Suceava. Imediat după accidentul grav, călugării de la Putna nu au sunat la 112, fapt confirmat pentru „Adevărul“ de Poliţie, Ambulanţă şi SMURD. „Nu am primit niciun apel şi nu am avut niciun echipaj trimis la mănăstire, nici de la staţia centrală, nici de la substaţia Rădăuţi“, a arătat dr. Alexandru Lăzăreanu, directorul SAJ Suceava. La rândul său, dr. Niculina Guliga, medic specialist UPU-SMURD, a confirmat acest aspect, la fel cum au făcut-o şi surse din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Băiatul a fost îngrijit în schimb de călugărul Cătălin Mircea, medic de la Putna. Mircea este cel care l-a transportat, cu resurse proprii, pe Sebastian la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava. Potrivit şefului Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul Suceava, starea tânărului de 17 ani era deosebit de gravă: din cauza traumei cerebrale victima nu putea vorbi. „Pacientul cu traumă este adus în UPU cu mijloace proprii, nu prezintă acte, dar este conştient. Tânărul prezenta un traumatism cranio-cerebral, o echimoză şi traumatism la gât, respectiv afazie, adică nu putea vorbi. Se realizează CT care evidenţiază leziuni cerebrale, se anunţă Poliţia şi se dispune transferul la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi“, a declarat dr. Liviu Cîrlan (foto dreapta, SURSĂ: News Bucovina), şeful UPU Suceava.
Potrivit fişei de observaţie din UPU, Cătălin Mircea a lăsat un număr de telefon pentru contact, dar nu şi o adresă la care poate fi căutat. „Adevărul“ a luat legătura cu însoţitorul pacientului, acesta mărturisindu-ne că este medic la Mănăstirea Putna, fiind la rândul său monah. „Eu sunt vieţuitor al Mănăstirii Putna şi da, am însoţit acest tânăr la spital. A fost un accident nefericit de care ne pare tuturor rău şi suntem alături de familie. Nu vă pot da alte informaţii, că am alte urgenţe medicale acum“, a declarat dr. Cătălin Mircea.
De la Suceava, Sebastian a fost transportat la Iaşi. Potrivit neurochirurgilor ieşeni, starea seminaristului, în cursul internării, a fost oscilantă. Băiatul prezenta un traumatism cranio-cerebral cu leziuni vasculare şi, în ciuda eforturilor echipei medicale, nu a putut fi salvat. „Tânărul s-a pierdut în ciuda eforturilor colegilor mei care au apelat la o tehnică de top pentru salvarea lui, respectiv la o intervenţie endoscopică pe care o practică numai spitalele performante“, a precizat dr. Florin Grămadă, purtător de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, unde a murit adolescentul.
Ce ştiau, de fapt, poliţiştii
Moartea lui Sebastian a fost declarată luni, 14 august. La 24 de ore de la moartea băiatului, 22 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Suceava se aflau chiar la Putna, unde asigurau ordinea la hramul lăcaşului, la care au participat mii de credincioşi. Din rândul pelenirilor, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Suceava ne declara că la nivelul unităţii nu se ştia că băiatul era mort. Miercuri, contactat de „Adevărul“, comisarul Ionuţ Epureanu (foto dreapta) ne-a spus: „În cauză, poliţiştii au deschis iniţial un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, ulterior la 14 august 2017, victima a decedat la o unitate medicală din judeţul Iaşi, astfel încât poliţiştii au procedat la schimbarea încadrării juridice din vătămare corporală din culpă în ucidere din culpă“.
Miercuri dimineaţă, familia lui Sebastian era disperată că nu îl puteau înmormânta pe băiat. Trupul acestuia se afla încă la Institutul de Medicină Legală Iaşi, unde nu se putea efectua necropsia, deoarece ordonanţa poliţiştilor nu ajunseseră încă. Potrivit unor surse din Poliţie, documentul a fost întocmit abia marţi, la sediul de Poliţie al localităţii Putna, judeţul Suceava. „Acum, tatăl băiatul se află la Iaşi, la IML, şi m-a anunţat că nu i se face autopsia tânărului pentru că nu s-a emis ordonanţa de autopsie de Poliţia Suceava“, spunea, miercuri la prânz, Mihai Bîzdîgă, primarul comunei Golăieşti, din care era originar Sebastian.
Practică sau muncă sezonieră?
Moartea lui Sebastian ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea muncilor sezoniere sau cu caracter zilnic pe care le prestează elevi sau tineri la mănăstirile din Moldova. E o practică uzuală ca tineri din toate colţurile Moldovei, mulţi dintre ei minori, să meargă la mănăstire pentru a lucra contracost, a precizat pentru „Adevărul“ un fost elev, care a prestat, la rândul său, astfel de munci.
Muncitorii de ocazie sunt supravegheaţi, teoretic, de un călugăr, care le distribuie sarcinile şi care trebuie să se asigure că elevii le îndeplinesc. „De multe ori ajung minori de 15 ani să presteze munci foarte grele, în timp ce studenţi sau persoane de 20 de ani, 20 şi ceva de ani sunt puşi la munci mult mai uşoare. La muzeu, de exemplu. Au mai avut loc accidente. Acum câţiva ani, un elev a fost lovit cu furca în picior. Au mai fost situaţii în care s-au bătut între ei“, ne-a spus tânărul, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Un actual elev al Seminarului, coleg cu Sebastian, ne-a precizat că ceea ce fac „seminariştii“ la Putna e un fel de „muncă cu ziua în care faci ce ţi se spune“, însă că nimeni nu este obligat să presteze. „Ei merg acolo să muncească să facă ascultare iar apoi sunt plătiţi, nu e vorba de voluntariat“, a spus elevul.
ITM face o anchetă
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au precizat miercuri că la nivelul unităţii nu au fost sesizări cu privire la munca la negru de la Mănăstirea Putna. Instituţia a deschis însă o anchetă după moartea lui Sebastian.
„În legătură cu evenimentul care a avut loc vineri, la Putna, noi am demarat o anchetă. Nu cunoaştem încă rezultatul. Ştim că victima a fost deplasată la un spital din Iaşi, unde a şi decedat. Astăzi am primit comunicare despre acest lucru, din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, am demarat o anchetă, se va întocmi un dosar, pe care îl vom finaliza legal. Nu vreau să mă pronunţ, pentru că nu ştiu exact despre ce este vorba. Avem un inspector de muncă trimis astăzi la Mănăstirea Putna, pentru că astăzi (n.r. - miercuri) am fost notificaţi despre eveniment şi nu aş vrea să mă antepronunţ cu privire la finalizarea dosarului. Minorii cu vârste între 16 şi 18 ani pot lucra cu acordul unuia dintre părinţi sau a tutorelui legal. Nu cunosc dacă există aşa ceva în acest caz“, a declarat şeful ITM Suceava, Romeo Butnariu.
Portretul lui Sebastian
Colegii elevului mort spun despre el că avea doi fraţi mai mari şi o soră mai mică. „Îi plăcea să facă voluntariat, îi plăcea fotbalul. Era un prieten foarte bun, un bun creştin cu inima mare, săritor la nevoie. Era dascăl în satul său“, a spus un coleg de Seminar de-al lui Sebastian. „Noi îi spuneam Sebi. Era un băiat bine crescut şi cuminte, care avea grijă de biserica din sat, unde şi cânta“, a precizat şi primarul comunei Golăieşti.
Tatăl lui Sebastian (foto sus) a oferit miercuri o primă declaraţie presei cu privire la moartea fiului său. „Băiatul a vrut să meargă şi anul trecut la mănăstire, dar l-am oprit, că era primul an de liceu şi am zis că nu cunoaşte. Acum a mai crescut şi am zis să nu-l mai opresc. În spital a stat cu mine un părinte de la internare până la ora decesului. Mi-a spus că s-a întâmplat la un lift, se jucau la o bară la lift şi că s-a desprins bara şi i-a căzut în cap. Nu ştiu cine este vinovat. Cât a stat băiatul meu acolo la mănăstire am vorbit cu el la telefon. Mă suna şi îi spuneam că dacă stă în soare, dacă e greu să vină acasă. El a spus că nu, că s-a acomodat, că îi este bine, că are mese, duşuri“, a spus Costel Lungu.
Ce spun reprezentanţii Mănăstirii Putna.
Reporterii „Adevărul” au trimis o solicitare pe e-mail către Mănăstirea Putna şi au sunat în nenumărate rânduri persoane desemnată cu comunicarea. Nu am primit răspuns nici la telefon, nici la SMS şi nici la e-mail. Totuşi, în cursul serii de miercuri, 16 august, reprezentanţii Mănăstirii Putna au postat un comunicat pe site-ul instituţiei.
Printre altele, se descrie şi momentul în care tânărul s-a accidentat:
„Sebastian Lungu, elev la Seminarul Teologic Iaşi, a venit la mănăstire şi a solicitat să participe o lună la activităţile mănăstirii, semnând contract de voluntariat. Vineri, împreună cu doi colegi, Sebastian a coborât cu un lift de marfă folosit pentru transportul alimentelor în pivniţa mănăstirii. Liftul era gol, coborârea s-a făcut din propria iniţiativă a celor trei tineri şi în absenţa oricărui vieţuitor al mănăstirii, contrar practicii clare de a îndeplini doar sarcinile date de un vieţuitor al mănăstirii şi sub supravegherea acestuia. Menţionăm că actuala conducere a mănăstirii a interzis din anul 1992 folosirea liftului pentru transport de persoane. În timpul coborârii, Sebastian s-a aplecat dincolo de platforma liftului, a efectuat o mişcare de tracţiune în mâini pe o bară metalică aflată în structura de rezistenţă a coloanei liftului şi a fost prins între această bară şi bara metalică din partea superioară a liftului.
Unul dintre cei doi colegi a observat că Sebastian se află cu gâtul între cele două bare, a strigat la colegul care manevra liftul să oprească, acesta a oprit imediat liftul şi l-a ridicat eliberând pe Sebastian dintre bare. Sebastian Lungu a ieşit din lift ajutat de un alt coleg. Imediat a fost anunţat doctorul Sebastian Cătălin Mircea, călugă (…), care a constatat că tânărul era echilibrat hemodinamic şi respirator. Sebastian Lungu s-a deplasat la spaţiul de cazare, a stat în pat circa 20 de minute, apoi a mers, pe picioarele lui şi a mâncat puţin. În toată această perioadă, a fost însoţit de părintele medic. (…) La 11.20, ierodiaconul a plecat cu maşina la Spitalul Judeţean Suceava, unde au ajuns la ora 12.45. Tânărul Sebastian Lungu se putea deplasa pe picioare şi era în continuare echilibrat hemodinamic şi respirator. Locul loviturii fiind în zona carotidei, s-a făcut angio-CT, care a evidenţiat carotida comună cu disecţie, dar funcţională. În jurul orei 15.00 a fost trimis la Spitalul de neurochirugie din Iaşi cu ambulanţa, cu diagnosticul disecţie de carotidă comună stângă. La Iaşi a fost operat în jurul orei 21.00, vineri, 11 august. În următoarele zile, starea lui de sănătate a fost fluctuantă, iar luni, 14 august, tânărul a decedat în spital. În 11 august, accidentul a fost comunicat de îndată către ITM şi către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, ca eveniment cu incapacitate temporară de muncă. Pe 14 august, s-a transmis din nou comunicare către ITM Suceava. În momentul de faţă, Parchetul, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor desfăşoară cercetarea evenimentului.“
Citeşte şi: