Copii izbiţi cu capul de ciment sau morţi înecaţi. Statistici îngrijorătoare din judeţul Iaşi: „Nu în toate situaţiile cu minori aflaţi în risc s-a putut interveni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Belgianul a abuzat sexual copii de 5 ani Foto

Anul trecut, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi a înregistrat 393 de cazuri cu 643 de copii abuzaţi. Dintre aceştia, numai 152 de copii au fost scoşi din familii.

Direcţia a intervenit şi a preluat în centrele sale patru copii dintr-o familie din Bârnova, după ce al cincilea minor, în vârstă de doi ani, a murit înecat într-o fântână. 

În luna mai, DGASPC a fost sesizată de Spitalul de Copii „Sf. Maria“ cu privire la un micuţ din Leţcani izbit cu capul de ciment de concubinul mamei. Bărbatul agresase copilul la câ¬teva zile după ce se eliberase din Penitenciarul Iaşi.

Potrivit Convenţiei Internaţionale a Drepturilor Copilului emisă de UNICEF, prin abuz se înţelege orice formă de pedeapsă fizică sau psihică aplicată unui minor. Palmele la fund sau trasul de urechi sunt pedepse care, inclusiv potrivit statului român, constituie abuzuri pentru care minorii trebuie scoşi din familie. 

În 2015, DGASPC Iaşi a fost sesizată în privinţa a 643 de copii abuzaţi, dintre care numai pentru 152 s-a impus măsura scoa¬terii din familie. Potrivit raportului întocmit la finalul lui 2015, cei peste 100 de minori au fost integraţi în centre de plasament, plasaţi la asistenţi maternali sau la rude. Direcţia consemnează că 129 de copii au fost abuzaţi fizic, 86 sexual, 207 au fost neglijaţi, 25 exploataţi şi 44 implicaţi în acţiuni de trafic de persoane.

„Aş putea crede că nu în toate situaţiile cu copii aflaţi în risc s-a putut interveni. Multe cazuri sunt în lucru la primării şi nu se află în statistica noastră. Mi¬norul poate fi luat dintr-o familie, conform OUG 49/2011, atunci când este abuzat - fizic, psihic sau sexual - neglijat, nesupra¬vegheat - dacă vorbim de copilul mic, până la vârsta de cinci ani - sau exploatat. Orice formă de pedeapsă fizică este considerată un abuz şi este interzisă de legea română. Acum, noi ştim că trăim într-un areal cultural românesc în care disciplinarea copilului în trecut se făcea cu palma la fund sau cu trasul de urechi. Nu este firesc şi nu este corect să se întâmple aşa ceva. Şi noi am avut cazuri în care am luat copii din familie chiar şi pentru o palmă. Dar nu am luat copiii în ideea de a-i înstrăina în totalitate de familia lor. La noi, după intrarea copiilor în sistem, toate eforturile se fac pentru reintegrarea lor în familie“, a precizat Niculina Ka¬racsony, director adjunct al DGASPC. 

Potrivit specialistului, atunci când abuzul sau neglijenţa este gravă şi pune în pericol dezvoltarea fizică sau psihică a copilului, părinţii pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti. În 2015, Judecătoria Iaşi a instrumentat numai două astfel de ca¬zuri. 

„Decăderea se dă de instanţă, la propunerea DGASPC, care ulterior are obligaţia de a instrui familia să înţeleagă modul în care trebuie să îşi asume rolul de părinte pentru a reveni asupra drepturilor lor părinteşti. La noi, cazurile de decăderi din drepturile părinteşti sunt puţine pentru că este foarte greu de probat în instanţă. Avem, în schimb, mai multe sesizări către organele de cercetare penală pentru rele tratamente aplicate minorului“, a nuanţat Niculina Karacsony.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite