Clădirile istorice ale Iaşului, într-o spectaculoasă machetă 3D realizată de studenţii de la Geografie FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Dosoftei / FOTO: Facultatea de Geografie
Casa Dosoftei / FOTO: Facultatea de Geografie

Studenţii de la Facultatea de Geografie şi Geologie din Iaşi au pornit un proiect prin care doresc promovarea oraşului Iaşi la târguri de turism, cu ajutorul unor machete 3D.

Palatul Culturii, Casa Dosoftei sau Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, alături de alte clădiri istorice din municipiu, vor face parte dintr-o machetă imensă, 3D, construită de studenţii de la Facultatea de Geografie. 

Procesul de fabricare a acestor obiective în miniatură este unul foarte complex şi durează de regulă câteva ore.

„Sunt 5 culori, fire de plastic de diferite materiale care sunt trecute printr-un ansamblu de procesare, ajung în cele din urmă în capul de printare, iar acest cap de printare, pe baza unei temperaturi presatabilite, va topi bucăţica respectivă de plastic şi o va imprima 3D conform modelului pe care l-am desenat eu pe calculator. Printarea 3D foloseşte în principal materiale de plastic, în funcţie de temperatura de topire, sunt diferite tipuri de plastic, dar şi putem să printăm şi cu răşină sau materiale complexe. Durata de procesare este de câteva ore sau câteva zeci de ore, în funcţie de dificultatea modelului, iar durata de printare este de câteva ore sau câteva zeci de ore”, a spus lector Lucian Roşu, coordonatorul proiectului. 

Machete 3D Iaşi

Studenţii sunt încântaţi de activitate şi vin voluntar pentru a construi şi a vopsi aceste clădiri în miniatură, din care va fi o formată o mare machetă a oraşului. 

„Nu este foarte greu de pictat, într-adevăr sunt foarte multe detalii. Este mai greu la partea aceasta de sus de la Palatul Culturii, unde am de pictat ceasul şi detaliile micuţe care sunt mult mai greu de realizat”, a spus Amelia-Elena Ticuşan, masterandă la Facultatea de Geografie.

Atunci când va fi finalizat, proiectul se doreşte a fi folosit la târguri de turism, unde se va putea observa oraşul în miniatură. Imprimanta folosită a costat în jur de 8.000 de lei, iar coordonatorul proiectului speră să o poată moderniza în viitorul apropiat.  

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Călare pe bomba cu ceas, europenii nu găsesc o poziţie comună: penibil şi extrem de primejdios

Ce măsuri a luat Poliţia împotriva şoferului surprins într-o manevră criminală în Mărginimea Sibiului VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite