Cinci filme psihologice care au făcut istorie
0În topul filmelor psihologice apreciate de critici şi de public se găsesc atât pelicule recente, cât şi unele care au făcut istorie.
Filmele psihologice, prin natura lor, sunt menite să te impresioneze şi te introducă în poveşti, uneori, terifiante.
Iată o listă a celor mai apreciate filme psihologice:
Rear Window - Considerat cel mai bun film al lui Alfred Hitchcok, filmul psihologic Rear Window, lansat în 1954 a primit patru premii Oscar. Acesta este în lista celor mai bune filme din ultimii 100 de ani şi îi are în rolurile principale pe James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter şi Raymond Burr. Pelicula spune povestea unui fotograf care, din cauza unui accident, rămâne paralizat. Aflat în scaun cu rotile în permanenţă, acesta începe să-şi spioneze vecinii din spatele ferestrei. Aşa ajunge să creadă că unul dintre vecinii săi şi-a omorât soţia, iar acţiunea ia din acest punct o întorsătură absolut neaşteptată.
Taxi Driver - Un film care îi are pe Robert De Niro şi Jodie Foster în rolurile principale şi a cărui acţiune se petrece în New York. Travis Bickle (Robert De Niro) joacă rolul unui veteran de război din Vietnam, un tânăr instabil care încearcă să îl asasineze pe senatorul Charles Palantine, în timp ce Jodie este o tânără prostituată. Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun actor (Robert De Niro), dar şi la Globul de Aur pentru cel mai bun actor dramatic (De Niro).
The Silent Lambs - Filmul The Silent Lambs sau Tăcerea mieilor, aşa cum a fost tradus în limba română, este în topul celor mai cunoscute thrillere psihologice din toate timpurile. Chiar dacă l-ai văzut, cu siguranţă vei fi surprins şi a doua oară de cel puţin câteva detalii care ţi-au scăpat. Filmul a avut un succes răsunător, atât din punct al vânzărilor, cât şi din punctul de vedere al criticilor, reuşind performanţa de a câştiga cinci premii Oscar importante: pentru cel mai bun film, cel mai bun actor (Anthony Hopkins), cea mai bună actriţă (Jodie Foster), cel mai bun regizor (Jonathan Demme) şi cea mai bună ecranizare (Ted Tally).
Shutter Island - Shutter Island, lansat în 2010 şi regizat de Martin Scorsese, este considerat unul dintre cele mai bune filme psihologice ale ultimului deceniu. Avându-l în rolul principal pe Leonardo DiCaprio, filmul are la bază romanul omonim scris de Dennis Lehane. Acţiunea filmului are loc în anul 1954, când şeriful Teddy Daniels este mandatat pentru a investiga dispariţia unui pacient din spitalul de pe insula Shutter de lângă Boston. Iniţial el este convins că a făcut presiuni să primească această misiune pe insulă din motive personale, ulterior însă are dubii că aceasta a fost decizia lui. După ce au loc mai multe evenimente ce-i dau serios de gândit, eddy începe să se îndoiască de tot: de memoria lui, de partenerul său, chiar şi de propria capacitate mintală.
Memento - Film premiat cu 2 nominalizări Oscar, o nominalizare Globul de Aur şi un premiu şi o nominalizare Sudance. Poveste filmului îl are în prim plan pe Leonard (Guy Pearce), un inspector de asigurări care suferă de o boală stranie, pierderea de memorie pe termen scurt. El caută să îl găsească pe ucigaşul soţiei sale, însă boala de care suferă este un impediment serios. Pentru a-şi duce planul la bun sfârşit, el ajunge să îşi tatueze pe corp diferite lucruri importante pe care ulterior le descoperă şi le fotografiază.