Ce se întâmplă când stai mai multe ore pe zi cu mâinile pe tastură. „Sindromul poate să apară la diverse profesii“
0Angajaţii care lucrează foarte multe ore la calculator sau care manevrează utilaje în construcţii, cum ar fi picamerele şi maşinile de găurit, pot dezvolta sindromul de tunel carpian, din cauză că trebuie să ţină mâinile în aceeaşi poziţie o perioadă lungă de timp.
Sindromul de tunel carpian este o afecţiune profesională care apare din cauză că mâinile sunt menţinute în aceeaşi poziţie mai multe ore zilnic, o perioadă lungă de timp.
Profesorul Dragoş Pieptu, chirurg plastician în cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iaşi, a explicat pentru „Adevărul” că sindromul de tunel carpian este o afecţiune determinată de compresiunea nervului median la nivelul pumnului.
Potrivit specialistului, afecţiunea poate fi întâlnită la persoane care lucrează în diferite domenii, cum ar fi angajaţii care prestează servicii în bucătării sau cei care activează în industria IT.
„Nervul median trece la nivelul încheieturii mâinii printr-o strâmtoare care are trei pereţi formaţi din structuri osoase şi unul format dintr-un ligament. Când acest ligament se îngroaşă, se produce compresiunea nervului care nu mai are suficient spaţiu. Sindromul poate să apară la diverse profesii, de la spălători de vase, până la lucrători în IT. Importante în generarea bolii par să fie mişcările repetitive, timp de şase-opt ore pe zi, timp de mai mulţi ani. E drept, nu toţi cu aceeaşi profesie fac boala, dar sunt mai predispuşi”, a explicat specialistul.
Tunelul carpian conţine, pe lângă nervul median, şi tendoanele muşchilor degetelor. Modificările acestor structuri duc la apariţia simptomelor care caracterizează sindromul de tunel carpian.
Afecţiunea se manifestă prin amorţelile sau furnicăturile la nivelul primelor patru degete ale mâinii sau prin scăderea capacităţii de a efectua unele mişcări. Pe de altă parte, afecţiunea poate provoca şi dureri semnificative la o mână sau la ambele mâini. Potrivit medicilor, unele simptome apar mai ales noaptea.
Tratamentul sindromului de tunel carpian poate chirurgical sau nechirurgical Dr. Dragoş Pieptu a arătat că imobilizarea membrului, urmată de anumite exerciţii, ameliorează simptomele. Injectarea de corticoizi poate duce la uşurarea simptomelor pe o perioadă de timp.
„Cele mai semnificative îmbunătăţiri se obţin prin operaţie care constă în secţionarea unui ligament de la nivelul pumnului. Operaţia poate avea loc sub diverse forme de anestezie, de la locală până la blocarea transmiterii nervoase la întreg membrul superior sau, excepţional, la generală. Refacerea postoperatorie este de mai lungă sau de mai scurtă durată, în funcţie de perioada care a trecut de la debutul bolii până la intervenţie”, a mai spus medicul.
Potrivit acestuia, studiile medicale nu au dovedit că acupunctura poate înregistra succese semnificative în tratarea afecţiunii.
Citeşte şi:
Există o poziţie sexuală care te ajută să rămâi însărcinată mai repede? Explicaţia ginecologilor