Ce culori ale pielii indică probleme serioase de sănătate. „Celulele produc deşeuri care modifică coloritul pielii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culoarea pielii îţi poate indica dacă ai probleme de sănătate FOTO Shutterstock
Culoarea pielii îţi poate indica dacă ai probleme de sănătate FOTO Shutterstock

Pielea ne arată cât suntem de sănătoşi. Potrivit dermatologilor, o serie de afecţiuni se reflectă în nuanţa şi aspectul pielii, modificările de la nivelul acesteia reprezentând un semnal de alarmă.

Culoarea pielii poate indica o serie de afecţiuni, după cum arată medicul Corneliu Dobre, medic primar dermatolog din cadrul Clinicii de Dermatologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

Conform specialistului, modificările care ţin de culoarea şi aspectul pielii trebuie imediat raportate medicului de familiei sau medicului specialist.

Nuanţa pielii poate indica afecţiuni ale aparatului circulator sau digestiv, precum şi disfuncţii hormonale.

Astfel, persoanele hipertensive au pielea mai roşie decât în mod normal. Roşeaţa se localizează mai ales în obraji. Bolnavii diagnosticaţi cu hipertensiune au pielea preponderent roşie întrucât prezintă valoarea hemoglobinei mai mare decât valorile considerate normale.

 Pe de altă parte, roşeaţa nu este o caracteristică absolut obligatorie specifică hipertensivilor, în rândul acestor bolnavi existând şi persoane care nu au o coloraţie neobişnuită a pielii.

Roşeaţa, însă, poate fi şi o caracteristică a bolilor de tiroidă.
Culoarea gălbuie, verzuie sau pământie a pielii poate indica afecţiuni din sfera gastroenterologiei. Potrivit medicilor, persoanele care au pielea colorată gălbui pot avea afecţiuni ale ficatului, bilei, pancreasului sau ale stomacului.

Hipertiroidia, pe de altă parte, determină o roşeaţă care se instalează de la bust în sus, uneori fiind însoţită de palme umede şi reci. De asemenea, roşeaţa poate indica şi că persoana în cauză consumă alcool în cantităţi semnificative. În acest caz, pe chipul oamenilor pot fi observate mai multe vase de sânge colorate roşu intens.

„Când secreţiile nu se mai metabolizează sau degradează normal, se acumulează produşi nocivi organismului, cum este bilirubina, şi atunci pielea devine gălbuie şi are aspect bolnăvicios. Poate fi vorba de boli ale pancreasului sau de diferite forme de hepatită. Culorile pământii pot fi semn al unui cancer digestiv sau de colon, caz în care toxinele nu se mai elimină normal din organism, iar celulele canceroase se înmulţesc. Ele produc mai multe «deşeuri», ceea ce modifică coloritul pielii”, a arătat dr. Corneliu Dobre, medic primar dermatolog în cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi.


Persoanele care au probleme cu circulaţia la nivelul extremităţilor mâinilor şi picioarelor, din cauza oxigenării deficitare a sângelui, au pielea de culoare albăstruie.

Nuanţa albastră-vineţie se instalează pentru că inima nu mai funcţionează corespunzător, sângele transportând o cantitate mai mică de oxigen.

Persoanele care au o culoare mai deschisă a tenului suferă de cele mai multe ori de anemie. Principala cauză a tenului palid, de o nuanţă foarte deschisă, este lipsa fierului din organism.

Citeşte şi:

Cum tratăm cuperoza, boala dizgraţioasă care dă bătăi de cap după vârsta de 30 de ani. Medic dermatolog: „După câţiva ani, roşeaţa devine permanentă“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite