Când este cel mai bine să plantezi pomii fructiferi. Factorii care influenţează evoluţia copacilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că cel mai bine este ca pomii, atât cei fructiferi, cât şi cei forestieri, să fie plantaţi toamna. Nu este contraindicat nici primăvara, dar este necesar să fie îndeplinite mai multe condiţii. Printre soiurile recomandate se numără mărul şi prunul.

Începutul primăverii îi scoate pe tot mai mulţi români la acţiuni de plantat. „Se fac campanii de împădurire în această perioadă, pentru că lumea are pornirea aia de primăvară. Şi în silvicultură se plantează foarte mult primăvara pentru că aşa s-a încetăţenit. Merg bine şi copacii plantaţi primăvara, dar, uneori, anotimpul se derulează atât de repede încât ajungi să plantezi cu întârziere“, a punctat dr. ing. Cezar Tomescu, profesor la Facultatea de Silvicultură din Suceava.

Acesta susţine că cele mai bune rezultate sunt la copacii plantaţi de toamna. „Depinde dacă sunt copaci fructiferi sau forestieri. Dacă sunt fructiferi, minunat ar fi să fie plantaţi de cu toamnă, pentru că multe specii au o formare a rădăcinilor şi de cu toamnă. Asta înseamnă că ei, chiar dacă stau în repaus, lucrează la nivelul rădăcinilor, ceea ce îi ajută foarte mult. Cei forestieri sau ornamentali, dacă sunt cu rădăcina lungă, ar trebui cât mai repede în primăvară, ca să prindă «mustul zăpezii» sau toamna. Dacă sunt crescuţi în ghivece, teoretic se pot planta oricând“, explică specialistul.

Acesta a făcut şi câteva recomandări legate de plantările dintr-o livadă. „Pentru o livadă pentru nevoi familiale ar trebui puse din toate soiurile, mai puţin speciile termofile, care iubesc căldura, şi care în zonele de deal şi munte nu merg. Sunt specii precum caisul, migdalul, piersicul. Ele merg, dar puse lângă o construcţie, ca să şi adăpost, dar şi soare, iar iarna să fie ferite de vând. Oricum, depinde de zonă. Cred că cel mai bine poate să meargă mărul, pentru că poate fi uşor valorificat, poate fi plantat prun, dar tot în funcţie de zonă. Mai pretenţioşi sunt părul, cireşul, acesta din urmă are o perioadă scurtă de cules şi trebuie să te mişti repede", a spus dr. ing. Cezar Tomescu.

Citeşte şi:

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite