Bugetul Iaşiului, salvat de proiectele europene întârziate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime din veniturile oraşului vor fi realizate în 2012 din fondurile nerambursabile UE care nu au fost cheltuite anul trecut.

Consilierii locali au votat în şedinţa de ieri bugetul general al oraşului pentru acest an, de 675 de milioane de lei, cu 8,3 milioane de lei mai mic faţă de anul trecut. Cea mai mare creştere este la capitolul de fonduri europene, la care oficialii au de cheltuit 247 de milioane de lei, sume prinse şi în bugetul de anul trecut, dar care nu au fost cheltuite.

Edilii Iaşiului, incapabili să cheltuiască banii UE

„Am reuşit să cheltuim doar 10% din suma pervăzută deoarece procentul de prefinanţare s-a redus de la 30 la 15% şi pentru că perioada de evaluare a proiectelor a crescut.aceste lucruri determină amânări în atragerea fondurile UE", a spus Cosmin Coman, şeful Direcţiei de Programe şi Servicii pentru Comunitate.

Edilii implementează 30 de proiecte cu finanţare europeană, contribuţia Primăriei fiind asigurată însă dintr-un împrumut de la BRD în valoare de 30 de milioane de euro, care urmează să fie cheltuit aproape în totaliatate în acest an. Mai mult, dezvoltarea oraşului este asigurată în proporţie de 80% din fondurile UE, în timp ce investiţiile din banii proprii ale oraşului sunt de doar 18,7%. Printre acestea se numără încălzirea gazonului de la stadion, asfaltarea unor străzi, finalizarea pasajului de la Hala Centrală şi noi mijloace de transport public.

Investiţii de „criză“ în Iaşi: Edilii îngroapă 430.000 de lei într-o instalaţie de încălzire a gazonului pentru stadion

În rest, veniturile Primăriei sunt în minus. „Problema mare şi deosebită este că avem diminuări semnificative la capitole ce ţin de funcţionare. Sunt 30 de milioane de lei în minus la alocările bugetului naţionale", a spus primarul Gheorghe Nichita. Nici cheltuielile de personal nu sunt acoperite în totalitate, fiind cu 5,1% mai mici ca anul trecut. Angajaţii municipalităţii au salariile asigurate doar în proporţie de 96%, restul urmând a fi alocat printr-o rectificare bugetară.

Mai mult, cheltuielile legate de utilităţi, salubritate, întreţinere spaţiilor verzi şi iluminat public care nu sunt acoperite în totalitate. „La capitolul funcţionare, stăm foarte prost, iar la dezvoltare, Guvernul finanţează doar 9%. Implementăm 47 de proiecte cu finanţare nerambursabilă, din care 12 sunt în învăţământ şi 5 ale Direcţiei de Asistenţă Comunitară", a mai spus Nichita.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite