Banda de infractori români organizată după regulile Cosa Nostra. „Brigada“ era condusă de un român din puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nenumăraţi infractori români au fost condamnaţi în ultimii ani în Italia. O singură grupare a fost catalogată ca fiind de tip mafiot, membrii acesteia fiind condamnaţi după acelaşi articol din lege folosit în cazul celebrilor mafioţi sicilieni din Cosa Nostra.

Gruparea de tip mafiot „Brigada” a fost anihilată de autorităţile italiene în octombrie 2014, cei 14 membri ai reţelei fiind condamnaţi la pedepse de până la 14 ani de puşcărie. Mafioţii români au fost condamnaţi în baza articolului 416 bis, introdus în Codul Penal italian la finalul anilor 80’, pentru a putea fi incriminaţi celebrii mafioţi din zona Siciliei.
 
La momentul condamnărilor, cele mai importante ziare din Italia au dedicat spaţii largi pentru prezentarea grupării mafiote a românilor din Italia, prezentând, totodată, şi detalii din ancheta derulată începând cu vara anului 2013, prin arestări simultane în Italia şi în România. Unul dintre aceste detalii se referă şi la clanul Corduneanu, care ar fi colaborat cu gruparea mafiotă “Brigada”.



Gruparea, condusă de un roman din puşcărie
 

“E un roman de crimă din Europa de Est. Este povestea unor tineri români care au plecat la început capul în faţa albanezilor şi care apoi s-au ridicat şi au format un grup mafiot puternic, complet, cu ritualuri de afiliere şi ierarhii militare”, descriau jurnaliştii de La Repubblica gruparea mafioţilor români din Italia.
    
Gruparea “Brigada” ar fi fondată la mijlocul anilor 2000, de către ieşeanul Viorel Oarză, un fost boxer profesionist, văr cu interlopul ieşean Costel Băcăuanu. În 2009, Oarză a încercat să îl asasineze pe liderul mafiei albaneze din Torino, Nol Sheu, fiind condamnat doi ani mai târziu şi încarcerat.

Din puşcărie, a continuat să dea ordine şi să conducă “Brigada”. El ar fi reuşit să primească un telefon mobil de la o călugăriţă în spatele gratiilor şi, de multe ori, îi dădea ordine şi iubitei sale, Alina Ursache, poreclită “regina clonării cardurilor”.

Într-un ordin de arestare emis de autorităţile italiene în iunie 2013, se arată că Oarză a început să-şi ridice clanul mai întâi prin contrabanda de ţigări, “crescând ulterior în importanţă datorită colaborării cu familia Corduneanu, un clan activ din nordul României”, se arată în respectivul ordin, potrivit La Repubblica.



Se pare că Oarză şi clanul Corduneanu colaborau mai ales pe linia prostituţiei, controlând astfel prostituatele venite în Italia din Europa de Est. După ce Oarză a ajuns în puşcărie pentru încercarea de asasinare a liderului mafioţilor albanezi, acesta din urmă a încercat, fără success, să-l împuşte pe şeful din libertate al “Brigăzii”, “Coco”.

Românul a scăpat şi a extins afacerile clanului, mai ales prin intermediul a două cluburi din Torino, Zimbru şi Office, prin intermediul cărora se vindea cocaină adusă din Calabria. Tot acolo se ascundeau arme şi se cereau taxe de protecţie.
 
Povestea şefului Oarză
 
Viorel Oarză s-a născut într-un cartier mărginaş al Iaşului crescând într-un mediul în care infracţiunile erau la ordinea zilei. În tinereţe a ajuns boxer de performanţă iar pe când avea 20 de ani participa deja la competiţii internaţionale pentru ţara noastră.

image

A ajuns în Italia iar sportul practicat a devenit atunci un mod de a se impune în faţa celorlalţi. Clanul său era împărţit milităreşte, în funcţie de tipul de infracţiuni. De la trafic de persoane, stupefiante, răpiri în vederea extorcării, clonări de carduri sau contrabandă de ţigări. În funcţie de importanţa lor, membrii aveau diferite titulaturi: general, cavaleri, soldaţi sau sclavi, mai notează presa italiană. Mafioţii aveau o vârstă medie de 30 de ani. De asemenea, toţi membrii grupării aveau un tatuaj pe corp reprezentând Crucea Cavalerilor Templieri.


 
Pe 20 iunie 2013, poliţiştii italieni au descins în mai multe locuinţe din Torino, deţinute de cei mai violenţi membri ai „Brigăzii“. 17 mandate de arestare au fost puse în aplicare, fiind indisponibilizate, de asemenea, mai multe maşini de lux, diverse sume de bani sau droguri de mare risc. Mafioţii români deţineau şi două cluburi de noapte.
 
Mafiotul Oarză: “Nu vin la Iaşi decât pentru crimă, m-ai înţeles?”
 
În 2009, în Iaşi, a avut loc una dintre cele mai sângeroase răfuieli dintre interlopi. Unul dintre cei implicaţi a fost şi Viorel Oarză. Acesta este vărul unui alt interlop din Iaşi, Cătălin Costea, fost Băcăuanu, arestat zilele trecute pentru trafic de persoane. Între Cătălin Costea şi clanul Corduneanu există de mai multă vreme o duşmănie, fapt ce s-a soldat în trecut cu mai multe conflicte. În martie 2009, în clubul Hypnotic din Iaşi, Cătălin Costea şi Vasile Călin, fost Corduneanu, s-au bătut cu bâte şi scaune în incinta clubului.
 
S-a tras atunci şi un foc de armă, un agent de pază rămânând fără un ochi. Viorel Oarză a fost implicat şi el în măcel. Înainte de a ajunge la Iaşi, Oarză i-a transmis vărului său Băcăuanu următorul mesaj: “Nu vin la Iaşi decât pentru crimă, m-ai înţeles?“. Pentru măcelul din Hypnotic, Oarză a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare.
 

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite