Au învăţat ceva autorităţile din drama bărbatului mort în Belgia? Cazul fetiţei opărite cu ciorbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: stireadeiasi.ro
FOTO: stireadeiasi.ro

O fetiţă de doi ani a fost dusă la spitalul din Huşi cu arsuri grave. Medicii au vrut să o transporte la Bucureşti, însă nu erau locuri libere, astfel că micuţa a ajuns la Iaşi. Între timp, s-a găsit un loc în Capitală, însă era prea târziu, întrucât elicopterul SMURD nu zboară noaptea, iar avionul special nu a putut decola din cauza vremii.

Micuţa de doi ani şi fratele ei au ajuns sâmbătă, la Spitalul din Huşi, judeţul Vaslui, cu arsuri grave, după ce s-au opărit cu ciorbă fierbinte. Iniţial, fetiţa, care era în stare critică, a fost evaluată cu arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, însă ulterior medicii au stabilit că acestea se întind pe circa 40% din corp.

Sâmbătă seară, fetiţa a fost dusă la Spitalul Sf. Maria din Iaşi, fiind transportată cu un elicopter SMURD, de la Huşi. Medicii de la Huşi au cerut iniţial transportarea ei la Bucureşti, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, acolo unde este singura secţie de pediatrie pentru mari arşi din ţară, dar niciunul din cele zece paturi nu era liber în Capitală. În timpul în care fetiţa a ajuns la Iaşi, s-a găsit loc şi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, dar era deja prea târziu, autorităţile nemaiputând obţine acordul pentru un zbor de noapte cu elicopterul SMURD. Pentru un transport de noapte, ar fi trebuit să fie folosit un avion, însă din cauza vremii nefavorabile nici acesta nu a putut decola spre Bucureşti.

Tehnică specială pentru salvarea micuţei

Fetiţa a rămas la Spitalul ”Sf. Maria” din Iaşi, unde medicii folosesc în aceste zile o tehnică specială pentru a o salva pe micuţa în vârstă de doi ani. Este vorba despre pansamente cu presiune negativă pentru arsuri. De aceste pansamente este nevoie cel puţin 72 de ore, pentru ca pacienta să nu se contamineze cu microbi din exterior.

Copilul este pansat cu un pansament special cu presiune negativă, practic fetiţa este inclusă într-un vid pentru a minimaliza riscul de contaminare. Ideal, aceste pansamente instituite ar trebui să rămână 72 de ore. În momentul transportului, acest pansament cu presiune negativă trebuie scos, deci copilul devidat. Există riscul de contaminare pe transport în acest moment. În general, la evaluarea primară a unui pacient ars, există o supraestimare a suprafeţei arse, pentru că, de obicei, aceştia sunt agitaţi, prezintă dureri foarte mari şi nu poate fi făcută o estimare exactă”, a declarat Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt la Spitalul de Copii ”Sf. Maria” din Iaşi.

Medicii spun că fetiţa va avea nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale de reconstrucţie, în momentul în care nu va mai fi în stare critică.

În ceea ce îl priveşte pe fratele copilei, acesta are arsuri la picioare şi este într-o stare mult mai bună decât sora sa, fiind internat, de asemenea, la Iaşi.

Cei doi copii s-au opărit cu ciorbă în weekend, după ce un vas s-a răsturnat peste ei. Deşi mama lor era în preajmă nu a apucat să reacţioneze pentru a evita tragedia. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală şi cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul.

Tragedia pacientului mort în Belgia, trecut prin trei spitale

Declaraţiile iniţiale ale medicilor de la Huşi, care păreau că se bat cap în cap cu cele ale medicilor de la Bucureşti, precum şi nerealizarea transferului către Bucureşti, au amintit de pacientul de la Constanţa, trecut prin trei spitale din România, până să ajungă în Belgia, şi care până la urmă a decedat.

Bărbatul suferise un accident de muncă, în urma căruia a avut arsuri pe 64% din suprafaţa corpului şi a fost transportat iniţial la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar apoi a fost trimis la Iaşi. După o săptămână, pacientul ar fi trebuit transferat la un spital din Belgia, dar misiunea a fost anulată din motive tehnice, după cum a anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, bărbatul a ajuns la al treilea spital din România, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti.

Abia a doua zi, el a fost transferat cu un zbor umanitar, la Centre des Grands Brules, din cadrul Grand Hopital de Charleroi, din Belgia. În cele din urmă, bărbatul a murit infectat cu trei bacterii şi o ciupercă.
 

Vă recomandăm să citiţi şi: 
 

Cine e Mary, bărbatul cu BMW roşu care a scos pistolul în trafic şi a ameninţat un şofer. „Am ajuns ca-n Vestul Sălbatic“

Şoferiţa care a omorât două fetiţe aflate pe trotuar, în cartierul Andronache din Capitală, a consumat alcool înainte să se urce la volan

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite