Asasinul Larisei Chelaru, liber şi fericit după 9 ani de la crimă. Probabilitatea recidivei este ridicată: „Capacitatea lui de a simţi afecţiune este foarte redusă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Ciobanu va merge la Serviciul de Probaţiune până în 2020 FOTO 7 Est
Robert Ciobanu va merge la Serviciul de Probaţiune până în 2020 FOTO 7 Est

Până în 2020, Robert Ciobanu, ucigaşul Larisei Chelaru, este obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune pentru ca specialiştii să îi evalueze modul de integrare în societate. Consilierul său a fost de acord să vorbească, în premieră, despre modul în care Ciobanu şi-a schimbat viaţa după ce a fost eliberat.

Eliberarea din puşcărie a lui Robert Ciobanu a venit odată cu o serie de obligaţii pe care acesta trebuie să le respecte până în 2020. Ucigaşul Larisei va trebui să se prezinte la Serviciul de Probaţiune din Iaşi până pe 28 decembrie fiind nevoit ca până atunci să urmeze un curs de formare profesională, să primească asistenţă psihologică de specialitate şi să nu intre în contact cu familia Larisei. 

Robert Ciobanu participă la întrevederi, o dată pe lună, cu inspectorul de probaţiune Oana Paicu (37 de ani). Inspectorul a detaliat pentru „Adevărul” evoluţia lui Ciobanu de după eliberare şi modul în care acesta vede viaţa după nouă ani de puşcărie. Criminalul Larisei are de două luni o prietenă şi se vede, în viitor, într-o familie, cu copii şi cu o stare materială stabilă. 

De ce a fost eliberat Ciobanu 

Oana Paicu a explicat că termenul limită de supraveghere a fost stabilit pentru 2020 întrucât atunci ar fi trebuit, în mod normal, să fie eliberat Robert Ciobanu. Schimbarea Codului Penal din 2014 a făcut ca pedeapsa de

image

închisoare a tânărului de 27 de ani să fie transformată în detenţie într-un centru pentru minori. „Pentru că s-au împlinit acele două treimi de pedeapsă şi pentru că a avut un comportament corespunzător, în condiţiile schimbării legislaţiei, nu au putut să îl ţină mai mult. L-au amânat de două ori din câte ştiu eu în comisie şi până la urmă nu au mai avut argumente să mai fie ţinut încarcerat şi au trebuit să îl elibereze, cu supraveghere la noi“, explică Paicu. 
 

În cazul în care Robert Ciobanu nu ar respecta obligaţiile impuse prin sentinţa de eliberare, Oana Paicu are obligaţia de a sesiza judecătorul delegat iar acesta poate dispune reîncarcerarea acestuia. „Până acum nu putem vorbi despre aşa ceva. Comportamentul lui în ceea ce priveşte sentinţa este impecabil. Dacă întârzie cinci-zece minute sună şi mă anunţă. Este punctual, respectă toate întrevederile şi comunică toate informaţiile pe care le cere legea”, mai spune inspectorul. 

Ce se întâmplă la şedinţele de la Probaţiune 

În timpul întrevederilor, inspectorul încercă să exploreze viaţa lui Robert Ciobanu şi să prevadă posibilitatea ca acesta să mai comită o faptă antisocială. În cazul ieşeanului, nivelul de risc stabilit de specialişti nu este unul foarte scăzut, spune Oana Paicu. 

„La fiecare întrevedere explorez viaţa lui personală şi nu numai. Cu cine se întâlneşte, relaţiile cu femeile mă interesează foarte mult, dacă are aşa ceva. Dacă încearcă să aibă o relaţie normală cu o femeie. Într-adevăr, până acum a reuşit, are deja o relaţie, cunosc fata cu care se întâlneşte, nu pot da alte detalii. Lucrurile merg bine, ea ştie trecutul lui şi îl acceptă. Sunt împreună de două luni. Nu ştiu ce planuri de viitor au, nu ştiu dacă o să funcţioneze relaţia, nimeni nu poate şti asta. Dar simplul fapt că se întâlneşte cu fete mature este un semn de normalitate”, mai spune inspectorul. 

“Nu înţelege ce l-a determinat să facă ce a făcut”

Robert Ciobanu ar avea o serie de carenţe la nivel emoţional, potrivit evaluărilor făcute de specialişti. Chiar dacă susţine în întâlnirile cu inspectorul de probaţiune că înţelege ce a făcut acum 10 ani, nu poate explica încă ce l-a determinat să o ucidă pe Larisa.

„Nu are o înţelegere a propriului comportament. Nici la nivel cognitiv. El nu reuşeşte, faţă de sine, să aibă o reprezentare asupra a ceea ce s-a întâmplat. Recunoaşte, îşi aminteşte, nu invocă o amnezie sau o stare patologică. Descrie ce s-a întâmplat, descrie stările. Deşi lucrez cu el de ceva vreme, nu am reuşit să ajungem la o explicaţie clară a lucrurilor. Capacitatea lui de a simţi afecţiune şi de a reacţiona normal, adică de a se pune în pielea celuilalt, de empatie, este foarte redusă. Şi asta e o caracteristică de obicei a criminalilor. Există această componentă emoţională la el, nu ştiu cât de mult o ţine sub control, de dorit, doreşte, dar îi este frică de partea asta din el”, mai spune Oana Paicu. 

Respins la locul de muncă 

Robert Ciobanu are o relaţie bună cu familia sa, la fel cum s-a întâmplat şi în perioada în care ucigaşul fost încarcerat. După eliberare, ieşeanul a încercat să lucreze întrucât are nevoie de bani, mai spune Oana Paicu, însă au fost situaţii în care a fost refuzat sau nu s-a mai dus din cauză că fost recunoscut. „După ce au apărut ştirile la mai multe televiziuni, atunci a fost respins la locul de muncă”, explică Paicu. Momentan, Robert Ciobanu a început un curs de bucătar pe care îl va face pentru următorele cinci luni. „Este remarcabilă la el dorinţa de a se reintegra în societate. Părererea celorlalţi contează foarte mult pentru el, cum este perceput. De aici şi această atracţie spre zona religioasă pe care a dezvoltat-o încă din penitenciar. Pe lângă nevoia de a avea un soi de absolvire, de iertare, asupra a ceea ce s-a întâmplat, există şi dorinţa de a fi acceptat de comunitate”, mai spune Paicu. 
 

Referitor la posibilitatea ca Robert Ciobanu să mai comită o faptă gravă, Oana Paicu spune că nimeni nu poate oferi o garanţie că acesta se va feri de rele. „Infracţiunile de genul acesta pot fi comise şi în anumite momente de impulsivitate, tulburare şi aşa mai departe. De asta nu există absolut nicio garanţie şi nimeni, nicio instituţie publică şi nicio persoană, nu poate oferi garanţia că cineva care a comis o infracţiune de violenţă sexuală nu o va mai comite din nou”, a conchis Paicu. 

„El poate, cognitiv, să înţeleagă că a produs suferinţă şi ştie lucrul acesta, pentru că e destul de inteligent, dar la nivel de trăire emoţională lucrurile sunt mai reduse pentru că asta e capacitatea lui, mai mult nu poate”, Oana Paicu, inspector probaţiune Robert Ciobanu. 

Serialul „Fantomele Larisei”:

Episodul I :  „Cazul Larisa“, ancheta batjocorită care a făcut mai mulţi morţi decât crima în sine. Detalii despre viaţa în roz a ucigaşului şi gândurile sinucigaşe ale mamei copilei


Episodul II: Cazul „Larisa“, crima care a dus la două sinucideri. Mărturiile anchetatorilor despre jocurile perverse făcute de asasin: „Nu-şi va regreta niciodată fapta”

Episodul III: Detaliul îngrozitor al cazului „Larisa“. Cui aparţine ADN-ul străin găsit în zona intimă a cadavrului? Anchetatorii n-au putut dezlega misterul nici după 10 ani

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite