Aceeaşi carte sau aceiaşi carte? Cum folosim corect formele pronumelui demonstrativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor de limbă română a explicat pentru „Adevărul“ care este diferenţa dintre formele care derivă din pronumele demonstrativ „acelaşi”.

Profesorul de limbă română Carmen Berindei, fost cadru didactic la Colegiul „Emil Racoviţă” din Iaşi, a răspuns pentru „Adevărul” la una dintre cele mai întâlnite întrebări de pe forumurile de specialitate: cum se scrie corect, „aceeaşi” sau „aceiaşi”. Cadrul didactic a arătat că ambele forme care derivă din pronumele demonstrativ „acelaşi” sunt corecte, cu menţiunea că fiecare se foloseşte pentru un anumit gen şi număr.

„Dacă pornim chiar la definiţia din dicţionar pentru <<aceeaşi>> vedem că este forma singulară la feminim, în cazurile nominativ-acuzativ. <<Aceiaşi>>, pe de alte parte, este forma de plural, genul masculin, în cazul nominativ-acuzativ”, a arătat profesorul. 

Cadrul didactic a mai adăugat că „acelaşi” este forma de singular, masculin, a pronumelui demonstrativ. La genul feminin, pentru acelaşi număr, se foloseşte forma „aceeaşi”. La plural masculin întâlnim forma aceiaşi, în timp ce pentru plural feminin se uilizează forma „aceleaşi”.

„Spunem aceeaşi carte, aceeaşi fată, aceeaşi haină, aceeaşi zi, aceeaşi muzică sau aceeaşi limbă, pentru că toate substantivele determinate sunt feminine. Pe de altă parte, spunem  aceiaşi băieţi, aceiaşi profesori, aceiaşi papagali, aceiaşi actori, pentru că substantivele determinate sunt de genul masculin”, a punctat Carmen Berindei.

Confuzia între cele două forme apare, potrivit cadrului didactic, din două motive. Pe de o parte, din cauza pronunţiei aproape asemănătoare şi, pe de altă parte, din cauza unei reguli de scriere potrivit căreia la început de silabă, după o vocală, se foloseşte „ie”. Rigoarea de scriere ţine cont şi de etimologia, respectiv de pronunţarea literară a cuvântului, astfel încât, în unele situaţii se foloseşte direct „e”. 

„Confuzia şi în cele din urmă eroarea apare şi la vorbitori experimentaţi întrucât pronunţia celor două forme derivate din pronumele demonstrativ este aproximativ aceeaşi. Un mic exerciţiu mintal de identificare a genului substantivului la care face referire forma folosită ar ajuta la identificarea formei corecte, care se impune în contextul respectiv”, a conchis Carmen Berindei.

Citeşte şi:

Top 10 pleonasme în limba română. De ce sunt incorecte formulările limuzină de lux” sau camera notarilor publici

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite