Video VIDEO Minunea din Retezat. Cascada impresionantă care le deschide turiştilor drumul spre locurile de vis de pe munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada Lolaia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cascada Lolaia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cascada Lolaia se dezvăluie turiştilor la câţiva paşi de locul de unde cei mai mulţi dintre ei pornesc pe jos spre marile vârfuri şi lacuri glaciare ale Retezatului şi este una dintre marile atracţii turistice ale Parcului Naţional Retezat.

Cascada Lolaia este prima dintre marile atracţii oferite de natură turiştilor care se aventurează în Masivul Retezat, intrând în rezervaţie pe drumul comunei Sălaşu de Sus.

Locul se află la circa 20 de minute de mers pe jos, pe un drum forestier care continuă din parcarea zonei de camping Cârnic spre refugiul Pietrele.

Deşi cascada nu poate fi văzută din drum, ropotul o face recunoscută de la mare distanţă. Apele ei se prăvălesc de la o înălţime de aproape 15 metri, peste rocile imense, modelate de timp, producând zgomote puternice. Pădurea care o ascunde îi amplifică vuietul.

Cascada Lolaia se află în nordul Parcului Naţional Retezat, la altitudinea de peste 1.050 de metri,  pe traseul montan cel mai adesea folosit de turiştii care se aventurează spre vârfurile şi lacurile glaciare ale Retezatului.

Câteva amenajări realizate în urmă cu şase ani au făcut-o mai accesibilă vizitatorilor. De la drum până în apropierea cascadei au fost realizate trepte de lemn, cu balustrade, pe care turiştii pot coborî în siguranţă, iar lângă căderea de apă a fost amplas t un stativ pentru fotografii. Cei care depăşesc zona de siguranţă îşi asumă riscul de a cădea de la câţiva metri printre stâncile care mărginesc râul Pietrele.

Cascada Lolaia din Retezat

Locul de vis

Retezatul se numără printre cele mai sălbatice locuri din Europa, având încă ţinuturi în care natura nu a fost cu nimic derajnată de om, iar animalele îi stăpânesc în armonie crestele şi pădurile munţilor.

Reprezentanţii Parcului Naţional Retezat oferă câteva motive pentru care rezervaţia poate fi considerată un „colţ de Rai”:

Retezatul este un loc unde natura a avut mai puţin de suferit din cauza intervenţiei oamenilor.

Aici pot fi găsite 1190 de specii de plante, peste o treime de speciile de plante din România.

cascada lolaia

Aici există 90 de specii de plante endemice, care nu mai pot fi văzute nicăieri.

Multe plante rare sau aflate în pericol încă mai pot fi admirate în Retezat.

Animalele îşi găsesc casă bună în pădurile şi jnepenişurile muntelui.

Există un echilibru între carnivore şi ierbivore, astfel încât în Retezat pot fi văzuţi urşi, lupi şi râşi dar şi capre negre, cerbi, căprioare, mistreţi, iepuri şi multe alte vieţuitoare.

Peste 185 de specii de păsări trăiesc în Retezat.

cascada lolaia

Retezatul are 80 de „ochi albaştri”, cele 80 de lacuri şi tăuri în care se oglindeşte albastrul cerului.

Cel mai întins lac glaciar din România, lacul Bucura, se găseşte în mijlocul Retezatului.

Cel mai adânc lac glaciar din România, lacul Zănoaga, se găseşte tot în Retezat.

Sunt peste 20 de vârfuri mai înalte de 2000 de metri.

cascada lolaia

Este locul care îi provoacă pe călători să descifreze misterul care învăluie vârful Gugu şi pe cel al aerului straniu al Tăului dintre Brazi.

Locul este, de asemenea, izvorul multor legende şi poveşti fascinante  despre flăcăi viteji, domniţe suave, haiduci cu milă faţă de cei oropsiţi, zmei înaripaţi şi dinozauri pitici.

Retezatul impresionează prin şirul vârfurilor stâncoase, înlănţuite în jurul lacurilor cristaline, şi prin peisajele alpine, ce par inaccesibile pentru om.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele marelui baraj din Retezat, ascunse 40 de ani. Oficialii americani avertizau în note confidenţiale asupra riscului unui dezastru de mediu

Marele baraj din Retezat a fost unul dintre cele mai importante proiecte energetice realizate în comunism. Statul român a cerut un împrumut de 50 de milioane de dolari Băncii Mondiale pentru a finanţa investiţia estimată la 250 de milioane de dolari, însă în notele secrete ale unor oficiali americani, proiectul era prezentat ca fiind unul extrem de dăunător pentru mediu.

Controversele pădurilor virgine din Retezat. Ce explicaţii oferă conducerea ariei protejate pentru tăierile din Parc

Parcul Naţional Retezat nu a fost ocolit de firmele care exploatează lemnul, iar adesea organizaţiile de mediu şi societatea civilă au reclamat că au avut loc defrişări în aria protejată. Rapoartele Direcţiei Silvice confirmă tăierile din fondul forestier, dar reprezentanţii instituţiei şi cei ai Parcului Naţional retezat spun că nu există motive de îngrijorare.

VIDEO Cascada spectaculoasă a celui mai adânc lac din Retezat. Cât a crescut nivelul apei de la barajul Gura Apelor

Lacul Gura Apelor din Retezat atrage un număr mare de turişti, iar unul dintre cele mai spectaculoase locuri de popas ale sale este cascada. În ultimele săptămâni, ploile abundente au făcut ca nivelul apei să crească şi să transforme astfel priveliştea din Retezat.

Paradisul schiorilor goi: imaginile de senzaţie din Retezatul anilor 1960, locul unde alpiniştii primeau botezul muntelui

O serie de fotografii realizate de pictorul Dan Vifor Pichiu, fost alpinist de performanţă, înfăţişează Retezatul anilor 1960 în întreaga lui splendoare. Unele imagini prezintă şi partea mai puţin ştiută a muntelui – locul unde puteai vedea schiori coborând goi pe pârtiile nebătătorite ale Retezatului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite