VIDEO Autostrada Vestului. Drumarii explică situaţia de pe Lotul 3: „Lucrăm şi noaptea. Utilajele sunt acolo 24 din 24”
0Constructorii Lotului trei al viitoarei Autostrăzi Lugoj - Deva au oferit explicaţii despre stadiul lucrărilor şi problemele întâmpinate pe şantierul celor 21 de kilometri.
Lucrările la Lotul al treilea al Autostrăzii Lugoj – Deva au demarat în primăvara anului 2014, iar potrivit contractului semnat între constructori şi fosta Companie Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) trebuiau finalizate în luna mai 2016.
Compania de autostrăzi a atribuit lucrările asocierii Teloxim Con – Comsa – Aldesa Construcciones – Arcadis Eurometudes, valoarea contractului fiind de 579,93 milioane de lei, fără TVA, din care 492,94 milioane de lei din fonduri europene.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis 27 noiembrie 2013, iar durata contractului era, iniţial, de 30 de luni (proiectare – şase luni şi execuţie – 24 de luni).
Tronsonul de 21,1 de kilometri dintre Ilia şi Holdea se află încă în şantier, iar cele mai complexe lucrări au loc la Holdea, unde se construieşte un nod rutier şi la Ilia, unde au existat probleme de stabilitate a terasamentului, iar construcţia a trebuit refăcută. Se mai aşteaptă încheierea licitaţiei pentru lucrările suplimentare, de la Holdea, astfel încât să poată fi executată breteaua de conectare a autostrăzii cu Drumul Naţional 68A.
Lucrările se opresc în 15 decembrie
Reprezentanţii antreprenorului Comsa au făcut precizări despre situaţia lucrărilor la Lotul III al Autostrăzii Lugoj – Deva, în zona Holdea şi în zona Ilia, unde sunt mobilizaţi cei mai mulţi muncitori şi utilaje.
„La Holdea, în momentul de faţă se execută lucrări de excavaţie, pentru a ajunge la cota finală de excavaţie şi a începe aşternerea sistemului rutier. Se lucrează în două schimburi, se lucrează şi peste noapte, şi încercăm şi în condiţii nefavorabile de vreme să menţinem un ritm susţinut. La 15 decembrie vom încheia lucrările în acest an”, au informat antreprenorii, pe baza imaginilor aeriene realizate în 26 octombrie, la Holdea. Drumarii nu au dat un termen la care se vor finaliza lucrările, în zona Holdea.
Mureşul a pus probleme autostrăzii
La Ilia, potrivit constructorilor autostrăzii, sunt executate umpluturile la terasament, într-o zonă de circa 200 de metri, în care a fost nevoie de lucrări suplimentare, deoarece pânza freatică era ridicată, iar solul instabil.
„În zona pasajului, de fapt pe toată zona de alunecare s-au făcut excavări, sub terenul natural. A fost scos materialul neconform, mâl şi noroi. În momentul acela fiind pânza freatică foarte sus, pentru că locul se află lângă Mureş, pentru a realiza umpluturile de piatră, am avut nevoie să menţinem nivelul de apă totdeauna scăzut, folosind pompele. Suntem la nivel de 10 – 12 metri mai jos faţă de cota finală a umpluturilor de la terasament, dar utilajele sunt mobilizate 24 de ore din 24. Până la 1 decembrie, în condiţii de vreme bună, va fi realizată toată umplutura, urmând să intrăm cu sistemul rutier”, au precizat drumarii.
Potrivit unui raport al CNAIR, stadiul fizic al lucrărilor la Lotul III din Autostrada Lugoj – Deva a ajuns la 88 la sută, în octombrie 2018. Problemele întâmpinate în prezent sunt: „Modificare la contract (Ecoduct 57+710); Modificare la contract (Descărcare Holdea); Lipsa exproprierilor şi implicit a Autorizaţiei de Construire pentru lucrările aferente descărcării traficului în zona Holdea; Obţinerea Autorizaţiei de Construire pentru Pasajul km 59+505 peste autostrada din zona descărcării Holdea”, informează raportul CNAIR. Alte două loturi ale viitoarei Autostrăzi Lugoj – Deva se află în prezent în construcţie, lucrările fiind întârziate şi pe acestea, faţă de termenul de finalizare stabilit iniţial, prin contract, respectv 26 mai 2016.
Vă recomandăm să citiţi şi: