Tablouri de contrabandă cu Arsenie Boca confiscate din zona Mănăstirii Prislop, în urma unei razii a jandarmilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona unde se vând suvenirurile a fost invadată de comercianţi fără autorizaţie.
Zona unde se vând suvenirurile a fost invadată de comercianţi fără autorizaţie.

Jandarmii au confiscat numeroase tablouri care îl înfăţişează pe duhovnicul Arsenie Boca, oferite ilegal spre vânzare în zona Mănăstirii Prislop. Zece bişniţari au fost amendaţi.

Zece comercianţi de suveniruri şi obiecte religioase au fost amendaţi de jandarmi în urma unei acţiuni desfăşurate în târgul de la Mănăstirea Prislop.

Jandarmii i-au amendat pe cei care vindeau ambulant, în parcările din zona mănăstirii Prislop, tablouri reprezentând imaginea Ieromonahului Arsenie Boca, comercializarea în acea zonă nefiind permisă.

„Cele 10 persoane, cu domiciliul în judeţul Hunedoara, au fost sancţionate de jandarmii hunedoreni, cu amendă, valoarea totală a sancţiunilor fiind de 8000 de lei, aplicându-se totodată şi sancţiunea contravenţională complementară a confiscării mărfurilor care au folosit la săvârşirea faptelor antisociale”, a informat Andrada pop, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Jandami al Judeţului Hunedoara.

Mănăstirea Prislop este în această perioadă una dintre cele mai populare destinaţii pentru turiştii şi pelerinii care ajung în judeţul Hunedoara. Are o vechime de şapte secole şi este monument istoric, însă celebritatea ei este datorată faptului că aici a slujit şi a fost înmormântat părintele Arsenie Boca. Fost ctitor al aşezării în anii 1950, Arsenie Boca e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. În anii 1950, în vremea în care era stareţ şi apoi duhovnic la Prislop, a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. Oamenii vin şi se roagă la mormântul acestuia, mulţi cu credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.


Vă recomandăm şi:

Autobiografia părintelui Arsenie Boca, din temniţă: „Nu am dansat şi nu-mi puteam închipui aşa ceva. Cu fetele mi-am propus să nu fac nicio cunoştinţă”

Părintele Arsenie Boca a relatat, într-o declaraţie autobiografică pe care a scris-o în timpul unei anchete la care era supus în 1945, o serie de amănunte neobişnuite despre viaţa sa. În mărturia sa, călugărul îşi dezvăluie personalitatea complexă, orientată spre trăirile interioare, spre studiu, artă şi spiritualitate.

Arsenie Boca şi ateii: „La două feluri de oameni le spune Dumnezeu nebuni“

Duhovnicul Arsenie Boca a acordat o atenţie deosebită, în învăţăturile sale, ateismului,  pe care îl considera dăunător. Călugărul afirma însă că orice om trebuie lăsat să fie liber în credinţa sau necredinţa sa.

Pelerinajul la Prislop acum 90 de ani: de ce mulţimile se adunau la mănăstire cu decenii înainte de Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat părintele Arsenie Boca, a fost în ultimele secole unul dintre cele mai iubite locuri din Ţara Haţegului. O mulţime de legende s-au ţesut în jurul ei, iar fotografiile vechi de aproape un secol arată că şi în acea vreme aşezarea era foarte căutată de pelerini.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite