S-au împlinit 575 de ani de la naşterea regelui Matia Corvin. Manuscrisul secret care a dezvăluit ziua istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele rege al Ungariei din Evul Mediu, Matia Corvin s-a născut în 23 februarie 1443 la Cluj, fiind fiul cel mic al lui lui Ioan de Hunedoara, cel care avea să urce pe tronul Ungariei. Un manuscris descoperit în urmă cu un secol dezvăluia cu precizie data naşterii sale.

Vineri s-au împlinit 575 de ani de la naşterea lui Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara şi al Elisabetei Szilágyi, născut la data de 23 februarie 1443, la Cluj Napoca, în casa lui Iacob Mehffi. Matia Corvin a devenit unul dintre cei mai importanţi regi europeni, informează Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara.

„Legat de data naşterii lui Matia, istoriografia veche considera, până la începutul secolului 20 când a fost descoperit între manuscrisele bibliotecii reginei Christina Augusta a Suediei din arhivele de la Vatican manuscrisul latin 1208 horoscopul lui Matia, că acesta s-a născut în anul 1440. În cea de-a treia parte a manuscrisului, care poartă titlul de Nativitates aliquot illustrium principum ac doctorum virorum, găsim o colecţie de horoscoape printre care şi cele ale lui Matia, Ferdinand I, Maximilian I, şi Ludovic I, unde este menţionată cu mare precizie data naşterii: anul 1443, luna februarie, ziua 23, ora 15, minutul 7, secunda 34”, au informat istoricii de la muzeul Hunedoarei.

Matia Corvin (în maghiară Hunyadi Mátyás, în latină Matthias Corvinus, în germană Matthias Corvinus, în croată Matija Korvin; n. 23 februarie 1443, Cluj - d. 6 aprilie 1490, Viena), a purtat la naştere numele de Matia de Hunedoara, fiind botezat după Sfântul Matia, în Biserica Sfântul Mihail din Cluj. A primit acest nume fiind născut în ajunul zilei de 24 februarie, în care calendarul roman îl comemora pe Sfântul apostol Matia, cel ales în locul lui Iuda Iscariot, după sinuciderea acestuia din urmă.

Potrivit istoricilor, Matia Corvin a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei (fiind ales pe tron în 1458, încoronat la 29 aprilie 1462 şi domnind până la moartea sa, la Viena, în 1490). Alte titluri au fost acelea de rege al Boemiei (încoronat în 1469) şi duce de Austria (din 1487).
În timpul domniei lui Matia Corvin, Regatul Ungariei a cunoscut cea mai vastă întindere din istoria sa (la vest din sud-estul Germaniei până în Dalmaţia, iar la est din Polonia, - excluzând Moldova şi Ţara Românească - până în Bulgaria de astăzi). Matia Corvin a condus în uniune personală Regatul Moraviei, Silezia şi Luzaţia (Lausitz) (toate trei 1468/1469/1479-1490) şi Austria Inferioară (1477/1485-1491). Vorbea maghiara, italiana, croata, latina şi mai târziu germana, ceha, slovaca, precum şi alte limbi slave. Regele Matia este amintit şi astăzi, în multe istorisiri şi cântece populare, ca un conducător înţelept şi drept, supranumit Cel Just, informează Muzeul Castelul Corvinilor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Legendele necruţătoarei Elisabeta Szilagyi, soţia lui Ioan de Hunedoara şi mama regelui Matia Corvin al Ungariei

Elisabeta Szilagyi a ajuncat un rol important în cucerirea tronului Ungariei de către fiul ei Matia Corvin şi a contribuit la ascensiunea nobiliară a lui Ioan de Hunedoara. Totuşi, mai multe legende o înfăţişează într-o lumină nefavorabilă.

Ioan de Hunedoara înfruntătorul de păgâni şi Matia Corvin, regele cu mândria neînfrânată. Cum îi descria Nicolae Iorga pe cei doi eroi ai Hunedoarei

Nicolae Iorga a lăsat posterităţii unele dintre cele mai memorabile descrieri ale lui Ioan de Hunedoara şi ale lui Matia Corvin. Istoricul i-a prezentat pe voievodul Ioan de Hunedoara şi pe fiul său ajuns pe tronul Ungariei într-o carte publicată în 1906, cu titlul „Neamul Românesc şi Ţara Ungurească”, în care a relatat despre Hunedoara şi eroii ei.

Secretele Castelului Corvinilor. Zece lucruri mai puţin cunoscute despre monumentul fascinant al Hunedoarei

Castelul Corvinilor din Hunedoara are o istorie de peste şase secole, iar în prezent este unul dintre cele mai vizitate monumente din România. Turiştii din toate colţurile lumii i-au trecut pragul şi au rămas impresionaţi de frumuseţea şi de legendele care circulă pe seama lui, însă multe dintre secretele fortăreţei au rămas necunoscute publicului larg.

Matia Corvin, regele maghiar care l-a ţinut prizonier pe Ţepeş. Zece lucruri mai puţin ştiute despre fiul lui Ioan de Hunedoara: cine l-a otrăvit

Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, a devenit rege al Ungariei la vârsta de 15 ani şi a condus ţara timp de peste trei decenii, între 1458 şi 1490. A fost una dintre marile personalităţi din istoria Transilvaniei şi a Europei, deşi cercetătorii români nu l-au privit, în general, cu aceeaşi fascinaţie şi simpatie cu care este privit tatăl său.

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos”. Zece lucruri mai puţin ştiute despre voievod. „Lumea nu a mai cunoscut vreodată un asemenea om”

Ioan de Hunedoara a fost una dintre cele mai importante personalităţi din istoria poporului român. A fost numit „atletul lui Hristos”, de Papa Calixt al III-lea, pentru modul în care armatele sale au apărat lumea creştină de invaziile otomanilor, iar adversarul său cel mai de temut, Mehmed al doilea Cuceritorul, a spus, la moartea voievodului, că „lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite