Romeo Beja, locotenentul lui Miron Cozma în zilele Mineriadei din 1999, a fost reţinut după 11 ani de la condamnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Beja (stânga) i-a fost locotenent lui Miron Cozma (dreapta).
Romeo Beja (stânga) i-a fost locotenent lui Miron Cozma (dreapta).

Romeo Beja, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Mineriadei din 1999, a fost reţinut şi încarcerat la Penitenciarul Rahova. Fostul locotenent al lui Miron Cozma s-a ascuns timp de 11 ani.

Romeo Beja, unul dintre liderii minerilor din Valea Jiului, în timpul mineriadei din ianuarie 1999, a fost reţinut şi încarcerat la Penitenciarul Rahova. Jandarmii de la Curtea de Apel Bucureşti l-au identificat miercuri, în sediul instituiţiei, unde fostul locotenent al lui Miron Cozma s-a prezentat la un proces. Ulterior, Beja a fost preluat de poliţiştii Serviciului Urmăriri al Poliţiei Capitalei şi dus la Rahova.

Romeo Beja a fost condamnat la cinci ani de închisoare, împreună cu Vasile Lupu, Dorin Loiş, Constantin Creţan şi Ionel Ciontu, pentru implicarea în Mineriada din ianuarie 1999. În anul 2005, înainte de a fi închis, fostul lider al minerilor a fugit din ţară, în Austria. A fost dat în urmărire internaţională.

Mineriada din 1999 se înscrie în rândul celor mai sângeroase acţiuni de protest din România ultimelor decenii. În noaptea de 21 spre 22 ianuarie 1999, preşedintele Emil Constantinescu a decretat „stare de urgenţă“ pe întreg teritoriul ţării, imediat după ce minerii din Valea Jiului au luat prizonieri 1.500 de jandarmi şi pe prefectul de Vâlcea la capătul luptelor dure purtate între ortaci şi forţele de ordine în localitatea Costeşti. 20.000 de mineri se aflau în drum spre Bucureşti, mobilizaţi de liderul Miron Cozma. revoltaţi de anunţul Guvernului privind închiderea primelor două mine din Vale.

Conflictul violent a fost aplanat temporar prin „Pacea de la Cozia“, cum a rămas în istorie acordul semnat pe 23 ianuarie 1999 între premierul Radu Vasile şi Miron Cozma. În anii imediat următori, exploatările miniere din toată ţara s-au închis însă una după alta, iar ortacii au pierdut definitiv statutul de cea mai influentă şi temută categorie profesională din România. Miron Cozma, fostul lider al minerilor, a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pentru mineriada de la Costeşti, în septembrie 2005.


Vă recomandăm şi:

Ce s-a ales de mineri la 17 ani după bătălia de la Costeşti. Culisele violenţelor încheiate cu Pacea de la Cozia şi decăderea apocaliptică a oraşelor-mină

Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.

Greva care a cutremurat România lui Ceauşescu, relatată de americani: cum au fost umiliţi miniştrii care au venit să îi calmeze pe mineri

Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.

Şapte ani de la marea tragedie din Mina Petrila: 13 mineri au murit şi 15 au fost răniţi în exploziile din subteran

Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite