Procurorii DIICOT au cerut arestarea lui Alin Simota, în dosarul fraudelor economice de patru milioane de euro
0Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au cerut trimiterea în arest preventiv a lui Alin Simota, anchetat într-un dosar penal de infracţiuni economice. Deocamdată însă, afaceristul din Valea Jiului este de negăsit.
Procesul în care Alin Simota este judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat specializat în afaceri ilegale, spălare de bani, evaziune şi infracţiuni economice comise cu ajutorul unor firme fantomă a avut loc luni, la Tribunalul Hunedoara, în absenţa „personajului principal” al dosarului. Afaceristul din Valea Jiului este de negăsit de o săptămână, pe numele lui existând un mandat pentru reîncarcerarea sa, într-un alt dosar penal, în care a fost condamnat pentru conflict de interese.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au cerut trimiterea în arest preventiv a lui Alin Simota. Solicitarea va fi soluţionată în şedinţa de miercuri, la Tribunalul Hunedoara, în timp ce soluţionarea dosarului de fond, în care sunt 19 nculpaţi, a fost amânată în vederea continuării administrării probelor.
În dosarul judecat luni la Tribunalul Hunedoara, Alin Simota a fost trimis în judecată, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, evaziune fiscală (stopaj la sursă), delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la spălare de bani, instigare la fals în declaraţii, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (6 acte materiale), înşelăciune, instigare la spălare de bani în formă continuată. 18 dintre apropiaţii, angajaţii şi colaboratorii afaceristului au fost acuzaţi că au participat la comiterea unora dintre infracţiunile economice sau că au aderat la gruparea infracţională.
Prejudiciul iniţial estimat de anchetatori se ridica la peste patru milioane de euro, iar ancheta în acest caz vizează infracţiuni economice din perioada 2004 – 2014, săvârşite prin intermediul societăţilor administrate sau controlate de Alin Simota şi a unor societăţi fantomă.
Vă recomandăm şi:
Alin Simota se ascunde de trei zile, potrivit poliţiştilor care l-au dat în urmărire internaţională şi în consemn la frontieră. Afaceristul din Valea Jiului mai are de executat un rest de pedeapsă din condamnarea pentru conflict de interese, însă aşteaptă sentinţa în dosare în care a fost acuzat de infracţiuni mult mai grave.
Silvan Toma este învinuit de infracţiuni grave în dosarul Simota - Litera. Astăzi, Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut măsura arestării preventive dispusă în cazul a şase dintre cei 14 inculpaţi din dosarul de crimă organizată în care sunt judecaţi afaceristul Alin Simota şi interlopul Cristian Litera.
Până în anul 2010, Alin Simota (43 de ani) era considerat cel mai bogat om din Valea Jiului, cu o avere de peste 20 de milioane de euro, obţinută în afacerile profitabile cu statul în domeniul energiei şi al mineritului. Simota s-a implicat în fotbal din 1998, când a devenit finanţator al Jiul Petroşani, şi în politică, oficial din 2008, când a candidat la primărie, în Petroşani. Din reţeta succesului său nu lipsesc politicienii şi interlopii.
Constantin Cristian Litera (36 de ani) a fost ridicat în această dimineaţă de mascaţi, din vila imensă pe care acesta şi-a construit-o în Deva. Fost bodyguard al omului de afaceri controversat Alin Simota, Litera a fost implicat în trecut în mai multe scandaluri în care a fost acuzat de infracţiuni de violenţă, dar şi într-un scandal conjugal, după ce soţia fostului său patron, Alin Simota l-a părăsit pe acesta pentru Litera.
Procurorii au pus la dispoziţie rechizitoriul dosarului în care au fost trimişi în judecată omul de afaceri Alin Simota şi mai mulţi interlopi pe care acesta i-a folosit pentru a se impune, prin violenţă, în afacerile pe care le-a derulat în ultimii ani.