Procesul traficanţilor de brăţări dacice a fost amânat: audierile martorilor din dosar vor fi reluate în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avocat a lipsit miercuri de la procesul în care 12 hunedoreni sunt judecaţi pentru traficarea brăţărilor şi bijuteriilor din aur şi argint sustrase în perioada 1997 – 2005 din siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Dosarul, vechi din 2005, se află în prezent pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, unde este judecat apelul inculpaţilor.

Iulian Ceia (foto jos) şi ceilalţi hunedoreni acuzaţi de furtul şi traficarea comorilor dacice vor fi chemaţi din nou în faţa instanţei Curţii de Apel Alba Iulia, în septembrie, după ce miercuri instanţa a decis amânarea soluţionării cauzei, pe motiv de lipsă de procedură.

„Magistraţii au hotărât amânarea cauzei. A fost fixat un nou termen de judecată, pentru 10 septembrie 2013, la care au fost chemaţi martorii din proces, pentru a fi audiaţi”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

Un dosar "preţios"
Dosarul comorilor dacice este una dintre cele mai vechi şi mai complexe cauze aflate în ultimii ani pe rolul instanţelor hunedorene. Deveanul Iulian Ceia şi ceilalţi 11 învinuiţi au fost condamnaţi de Tribunalul Hunedoara la pedepse cuprinse între şapte şi 12 ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri către Ministerul Culturii în valoare de 1,6 milioane de euro.

Sentinţele au fost contestate, iar procesul a fost reluat la Curtea de Apel. Hunedorenii au fost acuzaţi că au făcut parte dintr-un grup de crimă organizată specializat în acţiuni de braconaj în siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Potrivit anchetatorilor, la 6 mai 2000, braconierii au descoperit sub o groapă de cult din situl Căprăreaţa, 10 brăţări dacice de aur masiv.

image

Trei săptămâni mai târziu, în acelaşi sit, sub două lespezi de piatră, ei au găsit alte cinci brăţări. Obiectele, alături de mai multe bunuri de patrimoniu şi tezaure de monezi vechi din aur şi argint, au fost puse în vânzare pe piaţa neagră, în Occident. Ulterior, 13 dintre ele au fost recuperate de statul român şi au intrat în custodia Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti.

Vă recomandăm şi:

Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase la iveală, de Sânziene, în urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei Regia

FOTO Cele cinci motive pentru care brăţările dacice din aur sunt autentice

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

Aurul dacic a fost adus sub pază la Deva: un colier valoros, furat din cetăţile dacilor, a fost prezentat instanţei

Tatăl unui cunoscut fotbalist e arestat în dosarul comorilor: traficanţii spălau urma tezaurelor prin casele de licitaţii

Comori dacice traficate de custodele unui muzeu hunedorean. Florin Delinescu a fost prins vânzând monede din aur vechi de 2.000 de ani, găsite în cetăţile dacice

Povestea incredibilă a austriacului târât trei ani prin instanţe: Georg Hocevar a fost achitat în dosarul mocăniţelor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite