PROCES: O hunedoreancă acuză statul că a făcut-o mama unui copil cu handicap grav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihaela Popa acuză autorităţile că au înşelat-o atunci când i-au oferit spre adopţie un copil cu retard mintal. Ea încearcă în instanţă să obţină desfacerea adopţiei

Un caz fără precedent se află pe rolul instanţelor hunedorene. O mamă adoptivă vrea să renunţe la copilul înfiat acum 11 ani dintr-un centru de plasament. Mihaela Popa spune că a fost înşelată de autorităţi  care i-au oferit spre adopţie un copil cu retard mintal şi autism.

 Ironia sorţii

Fetiţa a fost înfiată în anul 1999,  pe când avea doar un an şi jumătate. Pe certificatul medical emis de medicul de la centrul de plasament din Hunedoara  copilul  a fost declarat „clinic sănătos”. Adus în familia Mihaelei Popa,  la câtva timp,  s-a declanşat tragedia. Mama adoptivă a observat că la doi-trei ani,  fetiţa nu ştia să-şi spună numele şi nu putea înţelege noţiunea de număr. „Am luat o carte de specialitate în care scria ce trebuie să facă un copil normal la trei ani. Fetiţa pe care am înfiat-o nu avea nici cinci la sută din  deprinderile de acolo”, spune femeia. Un consult medical de specialitate a dat apoi verdictul: copilul este retardat, are  un IQ de 33 şi este autist.  La vârsta de şase ani fetiţa a fost încadrată în gradul de handicap grav. Este momentul în care între tatăl şi mama adoptivă  ai fetiţei  intervine divorţul.

„Am fost înşelată în cel mai crunt mod”

 Mihaela Popa spune că acum fetiţa înfiată are 13 ani, 43 de kilograme şi este aproape de aceeaşi înălţime cu ea. Ea spune că fetiţa are deja suficientă forţă ca să nu o mai poată controla.  „E un copil care cere îngrijire permanentă. Am un băieţel de patru ani din cea de-a doua căsătorie. Acum doi ani a fost agresat de fetiţa înfiată care nu are discernământ. Atunci am cerut ajutorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, care a internat-o pe fata într-un centru de asistenţă special, pentru care plătesc lunar 150 de lei”, spune Mihaela Popa. Femeia spune că nu mai are nici resurse materiale,  nici psihice ca să suporte această stare de fapt provocată fără vina ei. Ea spune că dacă fetiţa era normală ar fi fost fericită să o crească.  Dar aşa... „Risc să-mi pierd noua familie şi sănătatea pentru că în loc să înfiez un copil sănătos, autorităţile m-au minţit. Aveam dreptul în momentul adopţiei să fiu informată corect despre starea de sănătate a copilului. De aceea am cerut in instanţă anularea adopţiei”, spune Mihaela Popa.

Nici o  lege nu protejează părinţii adoptivi

Legea nu îi protejează pe părinţii adoptivi în faţa unor cazuri de acest gen. Potrivit lui Geanina Ianc, director adjunct la Direcţia pentru Protecţia Copilului Hunedora, instanţa va decide în concordonanţă cu interesul copilului. Ori în acest caz,  spune experta, interesul minorei este să aibă totuşi o familie. Adopţia poate fi anulată în prezent,  doar dacă se dovedeşte că minorul este abuzat sau dacă părinţii adoptivi  mor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite