Poveşti de viaţă pe site-urile de socializare
0Psihologii şcolari din judeţ au găsit în Internet cel mai bun mod pentru ca dascălii să îşi cunoască elevii. Peste zece mii de adolescenţi din Hunedoara şi Deva folosesc platformele de socializare pe internet pentru a-şi face noi prieteni.
Pentru Bogdan, Manuel şi Adrian, trei adolescenţi din Deva, internetul este unul dintre cele mai plăcute locuri de refugiu după orele de şcoală. În mediul virtual, elevii îşi întâlnesc majoritatea prietenilor, se întrec la jocuri online şi, cel mai important, îşi creează propriile avatare cu care se prezintă tuturor celor care îi găsesc pe internet.
„Dark (întuneric), Virus şi Steel (Oţel) sunt numele pe care ni le-am dat pe paginile de socializare Hi5 şi Facebook, unde ne-am făcut câteva sute de prieteni, dintre care pe câţiva îi cunoaştem”, povesteşte Adrian, unul dintre elevii internauţi. Amicii săi au căzut de acord că fără internet viaţa nu ar fi atât de interesantă.
„Pe pagina mea de internet mi-am făcut prietene şi în alte ţări, deşi nu cred că o să le văd vreodată”, spune, la rândul lui, Manuel. Pe Dark Angel (Înger Întunecat), o adolescentă în vârstă de 18 ani din Hunedoara, pagina de socializare Hi5 a ajutat-o să îşi facă peste 600 de cunoştinţe, chiar dacă imaginea virtuală pe care fata şi-a creat-o i-ar putea speria pe ceilalţi internauţi.
„Va veni o vreme când viermii vor visa pe oasele mele. S-au mişcat cimitirele în suflet!”, scrie Dark Angel pe pagina sa. Psihologul şcolar Dan Oltean, coordonatorul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Deva, consideră că pentru a îmbunătăţi comunicarea cu elevii, dascălii din judeţ ar trebui să încerce să ţină pasul cu ei, pe internet. „Profesorii hunedoreni trebuie să ţină cont că elevii petrec mult timp pe internet. Le pot da teme pe e-mailuri şi pot coresponda. Aceste lucruri au fost puse în practică de unii dintre profesori”, spune Dan Oltean.
Campanie pentru siguranţa pe internet
Angajaţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Hunedoara au demarat o campanie în şcolile hunedorene, privind utilizarea în siguranţă a internetului şi în special a site-urilor de socializare. „Recomandările campaniei privesc protejarea datelor personale, evitarea întâlnirilor”, a declarat inspectorul Andrea Fieraru, de la IPJ Hunedoara.