PORTRET: Arhitectul Ilie Popa este creatorul a mii de case făcute în judeţul Hunedoara
0Arhitectul hunedorean are peste 40 de ani de experienţă în meserie. Se consideră un creator de forme imobiliare, însă spune că niciodată nu ar putea desena o caroserie auto viabilă, precum nici linia unui tren de mare viteză.
PROFIL
Născut. 28.09.1950
Educaţie. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” Bucureşti
Experienţă. Peste 40 de ani de muncă de arhitect
Familie. Căsătorit, un copil
Unde se află bifurcaţia care separă un proiectant de case de un arhitect? Pentru Ilie Popa, punctul de schismă este marcat de însuşi tipul de serviciu oferit clientului. Mai exact, dacă proiectantul oferă o locuinţă, arhitectul poate da clientului un spaţiu creat exact pe nevoile sale vitale.
„La începutul carierei am avut un client căruia i-am făcut o schiţă de locuinţă în care am amplasat o sală cu birou de lectură, am trasat o sufragerie amplă cu o masă mare în centru cu gândul că o să impresionez. Omul nu a fost nici pe departe încântat: mi-a spus că el citeşte doar în pat şi în niciun caz nu vrea o masă enormă în sufragerie pentru că nu ar avea nicio utilitate. Atunci am restilizat dormitorul astfel încât citirea cărţilor să fie comodă şi facilă din poziţia culcat şi sufrageria am «topit-o» într-un living mai mare în care am poziţionat un careu de fotolii în care proprietarul şi prietenii săi să stea la o şuetă la focul unui şemineu. Ca arhitect, am personalizat casa la nevoile şi tabieturile proprietarului. Idee care este departe de copy-paste-ul care se face astăzi în proiectele rezindenţiale”, spune Ilie Popa.
Tuşa arhitectului hunedorean se regăseşte în clădirea sediului Curţii de Conturi din Deva, în liniile futuriste ale sediului BRD din Hunedoara sau în modernizările făcute la Mânăstirea Prislop. Practic, de la mobilier, la şcoli şi biserici, Ilie Popa are la activ sute de creaţii arhitecturale.
De trei ori gara
În cariera sa, Ilie Popa a proiectat de trei ori gara din Deva, dar niciodată creaţia sa nu a apucat să fie pusă în operă. „Primul proiect a fost pe vremea primului-secretar Moga, al doilea, în epoca Radu Bălan, iar al treilea, în vremea fondurilor europene. Proiectul a căzut de fiecare dată din cauza lipsei de fonduri sau a corupţiei”, spune Ilie Popa.
Întrebări şi răspunsuri
Ce tip de arhitectură vă atrage?
Arhitectura interbelică, de tip Tirol italian, care inspiră ordine şi o viaţă organizată.
Cum consideraţi Deva din punct de vedere arhitectonic?
Devenii sunt privilegiaţi pentru că au un oraş cu o arhitectură deosebită. Singura observaţie ţine de construcţiile apărute după 1990 care de multe ori strică echilibrul schemelor de urbanism finalizate.
Este ceva la care nu aţi putea da formă?
Da. Cred că nu ar ieşi din mâna mea o caroserie auto viabilă şi nici linia unui tren de mare viteză.