Foto Pisică sălbatică superbă, întâlnită de rangeri într-o pădure. Cum a reacționat animalul FOTO

0
Publicat:

Rangerii din Parcul natural Grădiștea Muncelului Cioclovina au avut parte de o întâlnire neobișnuită într-o pădure din Munții Șureanu. O pisică sălbatică li s-a înfățișat în toată splendoarea.

Pisica sălbatică. Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina
Pisica sălbatică. Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina

„Colegii noștri au avut o întâlnire spectaculoasă și au reușit să prindă câteva cadre minunate. Pisica sălbatică este un animal solitar care vânează mai mult noaptea. Are un teritoriu de vânătoare de peste 300 de hectare şi se hrăneşte cu mamifere mici şi păsări. La maturitate, pisica sălbatică poate avea o greutate de 8 kilograme. Felina poate să ajungă 70 de centimetri lungime, lungimea cozii poate fi de 35 de centimetri”, a informat Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, alături de imaginile publicate pe pagina de Facebook a rezervației.

Cum arată pisica sălbatică

Potrivit rangerilor, chiar dacă seamănă cu pisica domestică, pisica sălbatică are, întotdeauna, fondul cenușiu tigrat cu dungi negre, deosebindu-se de pisica domestică prin mărime, părul mai lung, forma cozii și forma petelor de pe coatele picioarelor.

Coada este cilindrică si groasă pana la vârf, prezentând 4-8 inele, din ce în ce mai estompate, care devin incomplete spre baza cozii (foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina).

Pisica sălbatică. Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina
Pisica sălbatică. Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina

„Parcul Natural Gradistea Muncelului Cioclovina prezintă un habitat favorabil prezenței speciei însă, fiind extrem de agilă și având simțurile foarte dezvoltate, observarea ei nu este deloc facilă, astfel că ne bucurăm să vă împărtășim imaginile surprinse de colegii noștri”, a informat Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.

Și în Parcul Național Retezat, rangerii au fotografiat o pisică sălbatică, iar înfățișarea acesteia i-a încântat pemulți dintre cei care văzut imaginile (foto: Lucia Ursu).

Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri.

În cuprinsul rezervației din Munții Șureanu se află numeroase comori ale naturii, dar și faimoasele ruinele ale cetăților dacice.

Rezervație a naturii cu monumente UNESCO

Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina a fost înfiinţat în 1979 în Munţii Şureanu și cuprinde o suprafață de peste 38.000 de hectare. Aria protejată ocupă teritoriul administrativ al comunelor Pui, Orăştioara de Sus şi Boşorod, iar în satele de munte de pe raza lui trăiesc în total mai puțin de 2.000 de oameni.

Pisica sălbatică. Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina
Pisica sălbatică. Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina

Pe teritoriul parcului național se află cetățile dacice Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru și Piatra Roșie, aflate din 1999 în Patrimoniul cultural mondial UNESCO, dar și alte așezări dacice mai puțin cunoscute. Tot aici se află marile castre de marș înființate de romani pe culmile care înconjoară Sarmizegetusa Regia.

Zeci de peșteri pot fi explorate pe teritoriul parcului. Peştera Cioclovina (video), cea mai faimoasă dintre ele, se află într-un perete de stâncă de la marginea cătunului Cioclovina, la patru kilometri de cetatea dacică Piatra Roşie şi la circa 20 de kilometri de Sarmizegetusa Regia.

Aici au fost descoperite mai multe tezaure antice care arată că una dintre sălile sale subterane ar fi fost folosită ca sanctuar. La fel de spectaculoasă, dar mai puțin accesibilă, este Peştera Şura Mare (video), de la marginea satului Ohaba Ponor.

„Poarta“ peşterii are o înălţime de peste 30 de metri, iar în adâncuri, reţeaua de galerii săpate de apele râului Ohaba se întinde pe mai mult de 11 kilometri. În apropiere se află Peştera Şura Mică, cu o deschidere înaltă de 20 de metri, în care apele formează o cascadă spectaculoasă.

Turiştii pot ajunge pe traseele parcului din localităţile hunedorene Costeşti, Măgureni, Boşorod, Pui, Ponor, Baru, Crivadia şi de pe văile Streiului şi Băniţei.

Cei care plănuiesc excursii mai lungi în parc sunt sfătuiţi să se doteze cu hărţi, busole sau GPS-uri, încălţăminte adecvată pentru munte, truse de prim ajutor, lanterne şi saci menajeri. De asemenea, ei trebuie să ţină cont de avertizările meteorologice.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite