Pagube de cinci milioane de euro din afaceri ilegale. Tribunalul l-a condamnat pe Marius Dronca, dar i-a iertat soţia
0Magistraţii au pronunţat sentinţa într-un dosar de evaziune fiscală în care un afacerist din Deva şi soţia sa au fost acuzaţi iniţial de procurori că au produs pagube de circa cinci milioane de euro. Marius Dronca şi soţia sa au fost trimişi în judecată în 2013, în acest dosar, pentru infracţiuni săvârşite în anii 2008 – 2010.
Tribunalul Hunedoara a pronunţat sentinţa într-un dosar de evaziune fiscală în care Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Marius Dronca şi Daniela Dronca, reclamând un prejudiciu de peste cinci milioane de euro. Procesul a început în 2013 la tribunal.
„Instanţa condamnă pe inculpatul Dronca Gheorghe Marius la cinci ani de închisoare şi doi ani interzicerea drepturilor pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută. Obligă pe inculpat, în solidar cu părţile responsabile civilmente, să plătească părţii civile Statul Român - prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, reprezentat de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Hunedoara, următoarele sume de bani cu titlu de prejudiciu: 4.199.465 lei TVA şi 3.536.392 lei impozit pe profit, la care se adaugă penalităţi şi majorări conform Codului Fiscal, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC DGM Limited SRL; 4.316.502 lei TVA şi 5.125.844 lei impozit pe profit, la care se adaugă penalităţi şi majorări conform Codului Fiscal, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC DM Enterprise SRL; 532.045 lei TVA şi 448.038 lei impozit pe profit, la care se adaugă penalităţi şi majorări conform Codului Fiscal, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Orizont Transi SRL. Achită pe inculpata Dronca Argentina Daniela pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, a informat Tribunalul Hunedoara.
Sechestru pe averea afaceriştilor
În mai 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia i-au trimis în judecată pe cei doi soţi, sub acuzaţia de evaziune fiscală, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 1 ianuarie 2008 – 30 iunie 2010, inculpaţii Dronca Gheorghe Marius şi Dronca Argentina Daniela, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, au înregistrat în contabilitatea acestor firme mai multe cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, respectiv achiziţii fictive de mărfuri şi prestări servicii de la firme „fantomă” sau de la societăţile comerciale pe care le reprezentau. În această modalitate, inculpaţii au creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 21.714.334 lei (echivalentul a aproximativ 5.388.172 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA, sumă cu care Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Hunedoara s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile (terenuri, spaţii comerciale, staţie de benzină, garaje auto, restaurant) aparţinând celor doi inculpaţi şi SC DM Enterprise SRL”, informa, în 2013, Direcţia Naţională Anticorupţie.
Recent, şi Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa (definitivă) într-un alt dosar al afaceriştilor cu carburanţi. Ioan Poenar, un preot din comuna Luncoiu de Jos, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat la peste 20 de milioane de lei.
Vă recomandăm şi:
Trei mine din Valea Jiului au fost lăsate fără apă potabilă prin reţeaua administrată de ApaServ, din cauza datoriilor. Costel Avram, directorul societăţii înfiinţate de Consiliul Judeţean Hunedoara, a hotărât însă ca mina Lonea, să fie rebranşată pentru câteva ore, după ce angajaţii i s-au umilit pentru a primi apă. A fost a doua decizie de acest fel luată de şeful ApaServ, „înduioşat” de mesajul unui miner.
Fostul viceprimar Robert Dan Nicolae a fost eliberat, după trei ani de închisoare
Magistraţii au decis eliberarea condiţionată din închisoare a lui Robert Dan Nicolae, fost viceprimar al municipiului Hunedoara în perioada 2008 – 2012, condamnat în 2013 pentru infracţiuni de corupţie.
O doctoriţă şi două asistente au fost agresate în secţia de urgenţe a spitalului din Vulcan. Victimele au fost la un pas de a fi violate, dar s-au temut să depună plângeri, de teama interlopilor. Din nou, la fel ca în cazul bătăii administrate de „celebrul” Sorin Palesică unor tineri din Straja, cele care au avut de suferit au renunţat să apeleze la autorităţi în căutarea dreptăţii.