Misterul unei descoperiri rare: vasul dacic din fier abandonat de traficanţii de comori care l-au găsit în Munţii Orăştiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O piesă antică rară a fost prezentată în expoziţia muzeului din Deva, după un proces de restaurare complex. Artefactul, inclus în categoria tezaur, este un vas dacic de fier, descoperit în anii trecuţi în zona siturilor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, dar pe care traficanţii de comori l-au abandonat, fiind interesaţi mai degrabă de obiecte antice din metale preţioase.

Un vas antic de fier, cu o poveste misterioasă, poate fi admirat la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Vasul dacic cântăreşte patru kilograme şi potrivit specialiştilor, prezintă urme că a fost lovit şi reparat.

A fost descoperit, cel mai probabil, de căutătorii de comori din Munţii Orăştiei, însă la vremea descoperirii nu a prezentat interes pentru aceştia şi a fost abandonat. Recuperat de autorităţi, vasul cu o vechime de circa două milenii a fost restaurat şi expus, în premieră, la Muzeul Ciovilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

„Exemplarul, care face parte din colecţiile muzeului devean, provine din Munţii Orăştiei şi a fost restaurat de curând în laboratoarele Muzeului Naţional de Istorie a României. Utilitatea piesei este încă misterioasă, însă urmele de arsură identificate cu prilejul restaurării pot să fie indicii pentru descifrarea scopului pentru care a fost realizat. Astfel, ne putem închipui că umplut cu mangal, putea să asigure căldura unei încăperi în nopţile geroase de iarnă, aşa cum este cea de acum”, au informat reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Potrivit arheologilor, vasul este unul cu totul deosebit din punct de vedere estetic, chiar dacă a fost făurit din fier. A fost realizat de un artizan, artist, din benzi de tablă care au fost unite prin intermediul unor nituri cu floarea mare, care conferă eleganţă acestei piese, susţin reprezentanţii muzeului.


Vă recomandăm şi:

Enigmele matriţei din Sarmizegetusa Regia: de unde provin lupii înaripaţi şi ce simbolizează fioroşii grifoni, ilustraţi pe artefactul antic, unic în lume

Matriţa de la Sarmizegetusa Regia, considerată printre cele mai valoroase piese arheologice descoperite în ultimele decenii în România, ascunde enigme care până în prezent nu au putut fi descifrate.

FOTO Imagini unice cu descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia ţinută „la secret“ timp de doi ani: matriţa antică a bijutierului din capitala Daciei

Imagini în care este înfăţişată cea mai importantă descoperire arheologică realizată în ultimii ani în Sarmizegetusa Regia au fost publicate, în premieră, la doi ani de la data descoperirii comorii arheologice. Fotografiile caree înfăţişează matriţa bijutierului din fosta capitală a Daciei preromane au fost realizate de Vladimir Brilinsky, omul care a descoperit obiectul misterios.

Cele mai faimoase bijuterii ale dacilor. Cât de pricepuţi erau meşterii din atelierele Sarmizegetusei în prelucrarea aurului şi unde au dispărut comorile lor

Cele mai valoroase piese de tezaur descoperite în Sarmizegetusa Regia sunt brăţările din aur masiv, din vremea dacilor, bogat împodobite. Obiectele unice spun povestea măiestriei cu care dacii prelucrau metalele, susţin istoricii. De-a lungul timpului, multe alte tezaure de bijuterii care au aparţinut vechilor locuitori ai ţinuturilor Carpaţilor s-au pierdut pentru totdeauna.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite