Marele jaf din bisericile vechi a avut un final neaşteptat. Ce s-a întâmplat cu traficanţii icoanelor de 300.000 de euro
0
La aproape cinci ani de la cel mai mare jaf din bisericile Hunedoarei, hoţii şi tăinuitorii a peste 100 de icoane extrem de valoroase, au primit sentinţa definitivă, una cu totul neaşteptată, chiar şi pentru ei. Până în prezent, cea mai mare parte a icoanelor a căror valoare totală se ridică la 300.000 de euro, a fost recuperată.
Curtea de Apel Alba Iulia a finalizat procesul traficanţilor a peste 100 de icoane vechi, de patrimoniu, furate în 2011 din cinci bisericile aflate Hunedoara, Mureş şi Vâlcea. Ancheta arată cât de preţioase erau obiectele de patrimoniu din bisericile vechi şi cât de uşor le-a fost hoţilor să pună mâna pe ele. Potrivit anchetatorilor, valoarea totală a obiectelor furate din biserici ajungea la 300.000 de euro.
Între timp, marea parte a icoanelor au fost recuperate de poliţişti de la inculpaţi, iar recent, reprezentanţii bisericilor au fost de acord să încheie acorduri de mediere cu hoţii Mihai Vidrighin şi Dumitru Giurcoiu, precum şi cu complicii lor Danciu Căldărar, fiul său Dăncică şi Traian Căldărar. Ca urmare a înţelegerilor, inculpaţii au fost salvaţi de la ani grei de închisoare, Curtea de Apel Alba Iulia hotărând achitarea lor.
În vara anului trecut, magistraţii Judecătoriei Deva i-au condamnat pe Dumitru Vidrighin şi Dumitru Giurcoiu la pedepse a câte opt ani şi patru luni închisoare, pentru mai multe infracţiuni de furt calificat, pe Traian Căldărar şi pe Danciu Căldărar la câte şase ani şi opt luni de închisoare, pentru complicitate la furt calificat, iar Danciu Căldărar Jr. a primit o pedeapsă de cinci ani închisoare, pentru complicitate la furt calificat. Sentinţa a fost contestată, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, unde a fost soluţionat. Judecătoria Deva urmează să soluţioneze latura civilă a dosarului, în care se stabileşte valoarea bunurilor nerecuperate, care, cel mai probabil, vor trebui răscumpărate de la autorii infracţiunilor.
Bisericile vechi, prădate de hoţi
Potrivit anchetatorilor, Mihai Vidrighin, Dumitru Giurcoiu, Ioan Soare, Danciu Căldărar, fiul său Dăncică şi Traian Căldărar au fost acuzaţi de cel mai mare jaf produs în bisericile vechi din satele Hărţăgani, Caraci, Almaşu Mic de Munte, Urisiu de Sus, Urisiu de Jos, Pănet, Sănculeşti şi Chituci. Gruparea specializată în jefuirea bisericilor vechi a fost destructurată în perioada 2011 – 2012, în urma acţiunilor Poliţiei şi Parchetului. Anchetatorii au stabilit că inculpaţii au participat la furtul a 112 icoane şi alte obiecte bisericeşti, dintre care peste 80 au fost recuperate şi returnate bisericilor. Cei care furau icoanele nu erau însă experţi în artă bisericească, ci doar executau ordinele unor persoane care se ocupau cu traficul de obiecte de patrimoniu. Percheziţiile în urma cărora a fost recuperat o parte din prejudiciu au avut loc la domiciliile hoţilor, din judeţul Sibiu, şi la locuinţele unor colecţionari de obiecte de artă, din Bucureşti.
Valoarea icoanelor, peste 300.000 de euro
Potrivit anchetatorilor, s-a reţinut în sarcina inculpaţilor Traian Căldărar, Danciu Căldărar senior şi Danciu Căldărar jr. zis că au primit în mod repetat icoanele sustrase din biserici monument istoric de către autori rămaşi neidentificaţi, respectiv:

16 icoane pictate pe sticlă, recuperate 13 vechi, în valoare de 30.000 de euro, sustrase prin forţarea şi escaladarea ferestrei din interiorul Bisericii din lemn, monument istoric „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din localitatea Almaşu Mic de Munte
8 icoane pictate pe lemn şi sticlă, recuperate 6 vechi, în valoare de 25.000-30.000 de euro, sustrase în perioada cuprinsă între 05-29.09.2011 prin forţarea şi escaladarea ferestrei din interiorul Bisericii din lemn, monument istoric „Sfântul Nicolae” din localitatea Caraci, judeţul Hunedoara.
10 icoane pictate pe lemn şi sticlă, recuperate 4, vechi, în valoare de 25.000 de euro, sustrase prin forţarea şi escaladarea ferestrei din interiorul Bisericii din lemn, monument istoric „Buna vestire” din localitatea Hărţăgani.
20 de icoane pictate pe lemn şi sticlă, vechi, sustrase în perioada prin forţarea şi escaladarea ferestrei din interiorul Bisericii din lemn, monument istoric „Sfinţii Arhangheli” din localitatea Urisiul de Jos.
15 icoane pictate pe lemn şi sticlă, vechi, sustrase în perioada prin forţarea şi escaladarea ferestrei din interiorul Bisericii din lemn, monument istoric „Sfânta Treime” din localitatea Urisiul de Sus, cele 34 de icoane fiind în valoare totală de 616.000 de lei, recuperate în total de la cele 2 biserici 2 icoane;
25 icoane pe lemn, recuperate 17, vechi, în valoare de 200.000 de lei, sustrase în noaptea prin forţarea şi escaladarea ferestrei din interiorul Bisericii „Sfântul Nicolae, din cătunul Chituci
20 icoane pe lemn, recuperate integral, vechi, în valoare de 160.000 de lei, sustrase prin forţarea Bisericii
„Cuvioasa Paraschiva” din cătunul Sânculeşti, judeţul Vâlcea.
2 icoane pe sticlă, recuperate, vechi, în valoare de 8.000 de lei, sustrase din interiorul bisericii de lemn, monument istoric „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din localitatea Pănet, judeţul Mureş.
S-a reţinut în sarcina inculpaţilor Dumitru Vidrighin şi Dumitru Giurcoiu că în perioada august – septembrie 2011 au sustras 112 icoane prin spargerile comise în opt lăcaşuri de cult (biserici vechi de lemn), situate pe raza judeţelor Hunedoara, Mureş şi Vâlcea, în timpul nopţii, prejudiciul cauzat părţilor vătămate fiind de 1.366.000 lei.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Numeroase scrieri din Evul Mediu arată cât de preţuită era virginitatea femeilor în secolele trecute, dar şi cum, o dată pierdută, acestea încercau să ascundă soţilor lor faptul că nu mai erau fecioare. O serie de reţete ciudate erau folosite de femei în dorinţa de a-şi masca pierderea virginităţii.
A trecut un deceniu de la recuperarea primelor brăţări antice din aur, sustrase de braconieri din siturile arheologice din Munţii Orăştiei şi traficate pe piaţa internaţională a antichităţilor. Două dintre primele astfel de artefacte readuse în ţară au purtat numele de mica newyorkeză şi mica pariziană şi au o poveste aparte.
Adrian Stoicoi, fost condamnat cu suspendare într-un dosar privind furturi de obiecte de patrimoniu, a fost din nou reţinut şi arestat preventiv, într-un dosar în care este cercetat pentru complicitate la furt de artefacte. În timpul percheziţiilor efectuate la casa acestuia de la poalele Sarmizegetusei Regia, Stoicoi a declarat pentru adevarul.ro că este hărţuit de câţiva ani de anchetatori.
Curtea de Apel Alba Iulia va da sentinţe definitive în trei dosare penale în care membrii mai multor grupări au fost deja condamnaţi de Tribunalul Hunedoara pentru infracţiuni legate de traficul unor tezaure antice valoroase, sustrase din siturile arheologice din Sarmizegetusa Regia. O grupare a traficanţilor de comori a fost deja condamnată, iar alte anchete se află la Parchet. O cantitate impresionantă de aur este căutată, încă, prin Interpol.
Iulian Ceia, omul care a coordonat grupările traficanţilor de comori dacice, este de doi ani pe lista urmăriţilor internaţional, după ce Înalta Curte l-a condamnat la închisoare în dosarul tezaurelor din aur furate din Munţii Orăştiei. „Pionul“ a reuşit să se sustragă legii încă din 2014, iar odată cu dispariţia lui au rămas nedezlegate şi multe dintre misterele comorilor rămase nerecuperate de autorităţi.
Unul dintre cele mai vechi dosare ale căutătorilor de comori din Munţii Orăştie este aproape de sentinţa definitivă. În dosarul tezaurelor, în care zece oameni sunt condamnaţi pe fond, au fost anchetaţi mai mulţi interlopi sârbi, pentru că au creat o reţea care se preocupa cu traficul de obiecte antice, iar cu ajutorul ei au fost scoase din ţară o serie de artefacte antice extrem de valoroase.