Incendiatorii de pășuni vor fi depistați cu ajutorul satelitului. Pompierii "au bătut palma" cu cei de la APIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul incendiilor provocate de proprietarii de terenuri este în creștere
Numărul incendiilor provocate de proprietarii de terenuri este în creștere

Specialiștii de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură au semnat un protocol cu reprezentanții ISU Hunedoara prin care datele furnizate de sateliții care cartografiază terenurile agricole vor fi puse la dispoziția pompierilor.

Scopul acestui protocol este identificarea cu ușurință a proprietarilor de pășuni care dau foc vegetației uscate provocând incendii. Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură dispune de o aplicaţie care generează informaţii colectate prin satelit pentru identificarea corectă a locaţiei unde a avut loc arderea de vegetaţie uscată de pe mirişti sau păşuni. Prin intermediul acestei tehnici de ultimă generaţie poate fi identificat, cu uşurinţă, şi proprietarul terenului pe care s-a produs arderea. „Scopul protocolului îl reprezintă creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale, a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe teren arabil şi a pajiştilor. De asemenea, se urmăreşte protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirea incendiilor”, se arată într-un comunicat de presă, emis ieri, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.
Doar de la începutul acestei luni, la nivelul judeţului Hunedoara, pompierii au fost nevoiţi să intervină pentru stingerea a 154 de incendii de vegetaţie uscată care au afectat zeci de hectare. Pentru niciuna dintre aceste arderi, pompierii spun că, nu s-a solicitat permis de lucru cu focul, aşa cum cere legislaţia în vigoare. Oamenii au dat foc vegetaţiei uscate, în încercarea lor de a-şi curăţa terenurile, dar nu au mai supravegheat zona incendiată, spre disperarea pompierilor care au fost puşi în situaţia de a interveni pentru a stinge flăcările scăpate de sub control.
Pompierii le reamintesc oamenilor că arderea resturilor vegetale nu se face orişicum şi că nerespectarea măsurilor necesare pentru împiedicarea propagării focului se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.



Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite