George Popa reconstruieşte în miniatură cele mai puternice remorchere din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul medaliat la campionatele internaţionale de navomodelism a reconstituit cele mai faimoase ambarcaţiuni ale trecutului.

George Popa a început navomodelismul la vârsta de 11 ani şi spune că pasiunea pentru machetele construite minuţios, adevărate bijuterii plutitoare pe apă, nu l-a părăsit în ultimii 20 de ani şi, de asemenea, nu îl va părăsi nici de acum înainte. „Prima machetă am construit-o pe când eram în clasa a patra. Reprezenta o corabie pe care o văzusem în paginile unei cărţi cu desene animate”, îşi aminteşte hunedoreanul, care de atunci până în prezent a înfiinţat, puse laolaltă, un întreg arsenal de nave, remorchere şi corăbii în miniatură.

CITEŞTE ŞI

După San Remo, gălăţeanca Maria Crăciun merge la Mamaia şi la Cerbul de Aur!

Gabriel Tecaru-Fiindcă fotbalul l-a trădat, a ales Poliţia şi câinii



Tânărul a participat, în ultimii ani, la campionatele europene şi mondiale de navomodelism, iar rezultatele au fost pe măsura muncii. La fiecare dintre aceste evenimente s-a clasat în top cu machetele sale. George Popa povesteşte că lucrat la unele dintre nave şi mai bine de doi ani. Numai elaborarea planurilor de construcţie se întinde uneori pe durata câtorva luni, explică hunedoreanul ale cărui machete au fost expuse la Muzeul Marinei din Constanţa şi la Timişoara.

Pe cele mai valoroase navomodele, tânărul le-a păstrat acasă pentru a participa cu ele la concursurile internaţionale. Între ele se află nava remorcher a marinei americane LT 461, proiectată şi construită în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, denumită „Lebăda Atlanticului”. „În acea perioadă au fost construite numai 61 de astfel de remorchere, dar în prezent au rămas foarte puţine. Pentru că în vremea războiului americanii nu mai au avut la dispoziţie fier pentru construcţia lor, s-a folosit cedrul galben de Alaska. Acelaşi material l-am folosit şi eu la reconstituirea navelor LT 461. L-am primit de la un american, acelaşi care mi-a dat planurile navei”, spune George Popa.

A reconstruit „Zimbrul”

O altă piesă de rezistenţă din colecţia hunedoreanului este „Zimbrul”, cel mai puternic remorcher românesc. Făurirea machetei a durat un an şi două luni, iar miniatura care reproduce în cele mai mici detalii nava cântăreşte 12 kilograme.

Anul viitor, hunedoreanul speră să încheie unul dintre cele mai inedite proiecte la care s-a angajat: construirea navomodelului unui remorcher dragar italian care datează din 1918. „Planurile pentru construcţia lui le-am primit de la Frederico Osian, preşedintele Centrului Italian de Studii şi Cercetări Navale. Lucrez la construirea lui în atelierul meu, iar până acum, deşi am bătut 3.400 de nituri, mai am de lucrat mult la el”, povesteşte hunedoreanul.

image

Întrebări şi răspunsuri
Ce aptitudini trebuie să aibă un bun navomodelist?
Să pună multă pasiune în ceea ce face şi să aibă răbdare. De asemenea, trebuie să cunoască multă tehnică. Tot timpul ai ceva de învăţat în acest domeniu.

Cât timp petreci lucrând la navomodele?
Rar trec zile în care să nu mă aflu în atelierul meu. Uneori, după ce ajung acasă de la locul de muncă, lucrez până noaptea târziu. Logodnica mea, care are un simţ critic foarte dezvoltat, este cea care mă mai ajută, astfel că este o muncă plăcută.

Ce-i place
În afara modelismului, George este pasionat de pescuit. Spune însă că nu prea mai are timp de această îndeletnicire. În atelierul de lucru, hunedoreanul găseşte momente de relaxare „Logodnica mea face bijuterii hand-made. Îmi place să o privesc cum lucrează şi mă mir cât de meticuloasă este”, povesteşte George Popa.

Ce nu-i place
Tânărul spune că este nemulţumit de ce se întâmplă în România. „Nu îmi place să văd că oamenii care doar fură şi nu fac nimic altceva au o mulţime de bani, iar cei care muncesc cinstit şi îşi văd de treabă sunt nedreptăţiţi”, spune George Popa.

image

PROFIL:
Născut: 10 noiembrie 1980, Sânandrei
Familie: Necăsătorit
Studii: Absolvent Facultatea de Mecanică a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad
Experienţă: Inginer, de doi ani participă la campionate internaţionale de navomodelism

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite