Emblemele comuniste domină în continuare o serie de locuri din Hunedoara. Unde se află FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul Ghelari. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Stadionul Ghelari. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Vechile embleme ale regimului comunist au rămas pe numeroase clădiri din judeţul Hunedoara, în special în fostele localităţi miniere.

Simbolurile comunismului s-au păstrat pe clădiri publice, construcţii şi în mai multe locuri din judeţul Hunedoara.

GALERIE FOTO CU EMBLEMELE COMUNISTE

Ele pot fi văzute mai ales în localităţile care au devenit centre industriale în primele decenii ale regimului comunist. Le trezesc nostalgii unor localnici, însă de cele mai multe ori trec neobservate. 

Până la sfârşitul anilor ´80, uzinele erau împânzite de inscripţii şi reprezentări legate de Partidul Comunist Român, însă acestea din urmă au dispărut în primii ani după Revoluţia din Decembrie 1989.

Armata de copii din România a anilor ´50. Cum funcţionau brigăzile de „muncă şi apărare a patriei”

Labirintul de buncăre ascuns sub piaţa centrală a Hunedoarei, dezvăluit odată cu renovarea unei clădiri VIDEO

Priveliştea post-apocaliptică a fostului combinat siderurgic din Hunedoara. Ce soartă are colosul din comunism VIDEO

Declinul mineritului şi al metalurgiei a făcut ca multe edificii, marcate de emblemele regimului comunist, să rămână abandonate şi, în cazurile în care nu au fost demolate, să se ruineze. Rămăşiţele unora dintre ele păstrează încă „amintiri” despre comunism.


Steaua socialistă pe Gara Hunedoarei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cele mai multe construcţii ale fostelor exploatări miniere Ghelari şi Teliucu Inferior din vecinătatea Hunedoarei au fost dezafectate şi ruinate în ultimele două decenii. Erau împodobite în trecut cu simboluri socialiste şi lozinci specifice partidului comunist, adresate muncitorilor. 

simboluri comuniste hunedoara foto daniel guta adevarul


Gara Hunedoarei. ADEVĂRUL

Intrarea în Mina centrală din Ghelari păstrează, deasupra celor două guri de mină un basorelief care înfăţişează un miner şi mesajul „Noroc bun, om al adâncului, curajului, bărbăţiei şi hărniciei”. 

În apropiere, pe pereţii clădii stadionului „Minerul” – şi ea scoasă de mai mulţi ani din uz – au rămas „Secera şi ciocanul” şi stema Republicii Socialiste România. Steaua socialistă domină câteva clădiri din fostele mine de fier de la Teliucu Inferior. Unii dintre localnicii din Ghelari, foşti mineri, au relatat că încă resimt nostalgia după anii în care minele din zonă funcţionau.


Statuia stahanoviştilor din Uricani. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În Valea Jiului, statuile minerilor stahanovişti (n.r. muncitor sovietic evidenţiat şi răsplătit cu privilegii speciale, pentru depăşirea normei de producţie) au rămas la loc de cinste în Uricani, iar Defileul Jiului – sectorul feroviar finalizat în primii ani de comunism, a păstrat câteva din inscripţiile fostului Partid Muncitoresc Român, urmele sub care a funcţionat Partidul Comunist Român până în 1965. Numeroase basoreliefuri realizate în stilul realist-socialist mai pot fi văzute în oraşele miniere, însă cele mai multe au fost lăsate să se degradeze.

simboluri comuniste hunedoara foto daniel guta adevarul

Stelele roşii ale Hunedoarei

O stea roşie, în cinci colţuri, inclusă în stema României în perioada 1952 – 1989, veghează de pe turnul gării municipiului Hunedoara şi aminteşte de epoca în care staţia CFR a fost construită. Clădirea de călători, închisă din 2018, datează de la începutul anilor ´50, iar în compoziţia ei s-au regăsit elemente de influenţă sovietică. 

„Preluând într-o formă foarte apropiată o serie de „citate” compoziţionale realist-socialiste, precum linia acoperişului sau secvenţele decorative ale faţadelor, clădirea a devenit, la scurt timp după finalizarea ei, o emblemă a oraşului, chiar dacă niciunul dintre arhitecţii implicaţi în proiectare, Titu Dan Elian şi Dan Virgil Marinescu, nu au fost nume sonore în profesie. Planurilor realizate de cei doi li s-a adăugat contribuţia pictorului Paul Miracovici, a cărui frescă pictată în holul central al clădirii a preluat la rândul său influenţa sovietică, prin reprezentarea idilică a muncii în tunătorie şi a vieţii zilnice”, arăta Mara Mărginean, autoarea volumului „Ferestre spre Furnalul Roşu. Urbanism şi cotidian în Hunedoara şi Călan (1945 - 1968)”, Polirom, 2015.


Mina Teliuc. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

O stea similară, din anii Republicii Socialiste România a rămas în vârful turnului Palatului Administrativ din Deva – sediul Prefecturii Hunedoarei şi al Consiliului Judeţean Hunedoara. Clădirea din centrul istoric al Devei a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind unul dintre monumentele emblematice ale oraşului de pe malul Mureşului.

simboluri comuniste hunedoara foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Priveliştea post-apocaliptică a fostului combinat siderurgic din Hunedoara. Ce soartă are colosul din comunism VIDEO

Secretele militare ale combinatului din Hunedoara, dezvăluite de CIA: buncărele care puteau rezista bombelor atomice

Barajul uitat de pe râul Cerna. Povestea vechii uzine de apă a combinatului din Hunedoara VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite