Ciobanul de 99 de ani care munceşte de zor, cu carte de muncă. Ştefan Gros a fost premiat: „De dragul mioarelor mi-a lungit Dumnezeu anii din viaţă”
0
Consiliul Judeţean Hunedoara a premiat cel mai în vârstă salariat din România: ciobanul Ştefan Gros are 99 de ani şi lucrează cu carte de muncă.
Ştefan Gros a primit o diplomă de excelenţă din partea Consiliului Judeţean Hunedoara şi un premiu de 1.000 de lei, în semn de apreciere pentru munca sa. La 99 de ani, ciobanul din Valea Jiului este cel mai în vârstă salariat din România, iar iniţiatorii hotărârii prin care a fost premiat l-au descris ca fiind „un model de putere de muncă, de caracter şi un exemplu pentru comunitate”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.
Ştefan Gros locuieşte în satul Vâlcelele Bune de pe Valea Streiului şi se ocupă cu păstoritul de peste 80 de ani. A povestit că de-a lungul vieţii sale a trăit o mulţime de experienţe ieşite din comun. Turmele pe care le-a avut în grijă şi cu care a cutreierat munţii i-au fost atacate deseori de animale sălbatice, iar o dată s-a luptat cu un urs care luase o oaie din stână. A fost la un pas de moarte, după ce animalul sălbatic l-a apucat şi l-a aruncat prin cetina unui brad, însă câinii săi i-au sărit în ajutor şi au alungat ursul.
În ultimii ani Ştefan Gros a fost angajat cu carte de muncă la stâna din Straja a unui om de afaceri din Valea Jiului, iar timp de câteva luni a fost trimis şi în şomaj. Ştefan Gros s-a întors însă la ciobănie. „Numai de dragul oilor mi-a lungit Dumnezeu anii de viaţă. Nu mă simt deloc bătrân”, relata ciobanul.
Ştefan Gros provine dintr-o familie longevivã, tatãl lui a trãit pânã la 103 ani si un bunic de-al sãu a trecut de 107 ani.
Vă recomandăm şi:
Un cioban de 96 de ani a fost reangajat de fostul patron, care îl trimisese în şomaj
Un bărbat de 96 de ani din Vâlcelele Rele (Hunedoara) a fost reangajat cioban de proprietarul turmei de oi la care lucrase timp de cinci ani şi care îl trimisese în şomaj anul trecut, considerând că este prea în vârstă, iar bătrânul spune că "numai de dragul oilor i-a lungit Dumnezeu anii de viaţă".
Puţini locuitori ai satului Bătrâna se încumetă să iasă din casele lor, când viscolul acoperă aşezarea sub mantia grea a iernii. În comuna cea mai mică a Hunedoarei, localnicii trăiesc aproape rupţi de civilizaţie, dar sunt ataşaţi de locurile sălbatice din mijlocul cărora nu au dorit să plece vreodată.
Sătenii din Bătrâna, o comună cu patru sate în care mai trăiesc 100 de oameni, au de câteva luni uliţele asfaltate şi de curând acces la internet, deşi aşezarea de munte este greu accesibilă. Primarul a trebuit să ducă o muncă de convingere cu unii dintre localnici, care s-au temut că asfaltul le va strica pitorescul aşezării, văzută ca un adevărat paradis rural, dar unul al vremurilor trecute.