Cimitirul aviatic din masivul Parâng dezvăluie istoria a numeroase tragedii uitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Pop (mijloc) lângă rotorul avionului căzut în Parâng
Cristian Pop (mijloc) lângă rotorul avionului căzut în Parâng

Piloţii veterani povestesc că de-a lungul anilor Parângul a fost locul în care s-au petrecut mai multe catastrofe aviatice. Autorităţile muzeale din judeţ urmăresc să valorifice epavele avioanelor.  Căutând un aparat prăbuşit în 1965, salvamontiştii au dat peste epava unui avion de vânătoare nemţesc din 1945.

Puţină lume ştie, dar masivul Parâng are şi tristul renume de cimitir aviatic.

De-a lungul ultimelor decenii în acest loc s-au petrecut mai multe tragedii în care au fost implicate avioane militare şi civile. Pe versanţi şi în văile sale,  Parângul păstrează încă resturile avioanelor care şi-au frânt aripile de stâncile sale.  Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva, în colaborare cu Salvamont “Petroşani”,  şi-a propus să transforme aceste relicve aviatice în exponate, care să îmbogăţească colecţia Muzeului “Aurel Vlaicu”.  O echipă mixtă formată din muzeografi şi salvamontişti se află pe munte  în căutarea unui avion militar prăbuşit în 1965.

Şi cum fiecare  epavă are povestea ei, veteranul salvamontiştilor din Petroşani, Dumitru Bârlida, îşi aminteşte de acest episod. “Aparatul efectua un zbor ultrasecret în iarna lui 1965 cu cinci oameni la bord. Deasupra Parângului i-a prins furtuna şi pilotul a încercat să aterizeze forţat. Nu a mai apucat, fiind strivit de stânci”, spune Dumitru Bârlida. Imediat după prăbuşire alpinistul a început să urce spre epava, prăbuşită într-o zonă greu accesibilă, dar la puţin timp a fost somat de autorităţi să renunţe pe motiv că avionul transporta documente secrete.

foto 4

Dumitru Bârlida

Surpriza de pe munte

Salvamontistul Claudiu Pop a participat la găsirea epavei avionului. “Suntem şi azi pe munte. Am găsit mai multe componente, printre care un rotor al avionului şi o parte din trenul de aterizare. Urmează să fie coborâte în perioada următoare”, spune salvamontistul.

Surpriză însă. Prima epavă găsită nu este a avionului prăbuşit în 1965.  Este cea a unui avion de vânătoare nemţesc prăbuşit în al Doilea Război Mondial. “După ce am studiat fotografiile, concluzia este că s-a găsit  un avion nemţesc care s-a prăbuşit în Parâng acum 70 de ani în timpul războiului. Componentele vor fi coborâte cu un elicopter, curăţate, după care vor fi expuse la muzeul "Aurel Vlaicu”", spune Adriana Ardeu, director la MCDR Deva.

Foto 1

Resturile motorului avionului de vânătoare hitlerist

Foto 2

O parte din trenul de aterizare a avionului găsit

Tragedia mecanicilor

Un  alt accident aviatic în Parâng a avut loc la începutul anilor ’80. Pilotul veteran Gheorghe Suba îşi aminteşte ce s-a întâmplat. „A fost un avion pilotat de comandantul Berenghi care transporta o echipă de mecanici de la Bucureşti la Timişoara. Pentru că erau nori, avionul nu a păstrat o înălţime suficientă şi s-a zdrobit de vârful Parâng. Au murit şase sau şapte oameni”, îşi aminteşte Gheorghe Suba.

Foto 3

Echipa mixtă caută epavele avioanelor prăbuşite în Parâng

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite