Video Cetatea sașilor din orașul lui Burebista. Transformarea uimitoare a fortăreței medievale a Orăștiei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O veche cetate a sașilor din Orăștie a fost transformată radical în urma lucrărilor de restaurare. În curtea ei se adăpostesc două biserici și ruinele unei rotonde vechi de aproape un mileniu.

Cetatea medievală a Orăștiei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Cetatea medievală a Orăștiei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Centrul municipiului Orăștiei este împodobit cu statui dedicate dacilor, iar basorelieful care îl înfățișează pe regele dac Burebista, realizat pe fațada unui bloc, atrage privirile turiștilor care ajung în piața centrală.

Mozaicul dedicat istoriei dacilor a fost inaugurat în anui 1988, are 130 de metri pătraţi și a primit numele „Burebista şi opera sa”. Fresca a fost realizată de artistul plastic Aurel Nedel, la comanda conducerii Partidului Comunist Român şi îl înfăţişează pe regele get în mijlocul supuşilor săi, care îl privesc cu admiraţie.

Burebista și opera sa. Mozaic. Orăștie. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Burebista și opera sa. Mozaic. Orăștie. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Pusă în umbră de două blocuri ridicate în anii '80, cetatea medievală din Orăștiei pare să revină la viață, odată cu lucrările de restaurare derulate în ultimii ani.

Cetatea medievală Orăștie, clădită de sași

Restaurarea cetății medievale din Orăștie (video) a început în toamna anului 2021, iar proiectul estimat la cinci milioane de euro a fost finanțat cu fonduri europene. Investiția a acumulat întârzieri și a fost necesară etapizarea proiectului, finanțarea fiind asigurată tot printr-un program al Uniunii Europene.

„Au mai rămas câteva lucrări de executat, la instalațiile de iluminat, de amenajare a aleilor, a curții cetății, de gazonare. Până în septembrie, sperăm ca restaurarea cetății medievale din Orăștie să fie realizată”, spune Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăștie.

Lucrările de restaurare au dus la reîntregirea si reconstituirea zidurilor si turnurilor cetăţii medievale, iar înfățișarea monumentului istoric a devenit mai atractivă pentru turiști, spun unii localnici.

În trecut, cetatea medievală a fost adesea neglijată, astfel că nu prezenta un interes deosebit pentru vizitatorii orașului. În imediata vecinătate a cetății, lipită de un zid al ansamblului, clădirea de secol XIX a fostului spital al orașului este reabilitată și va fi transformată într-un muzeu al civilizației dacice.

Lucrările, finanțate din fonduri europene, vor trebui finalizate în acest an, iar cele două obiective turistice, muzeul și cetatea, vor fi gestionate împreună de municipalitate.

Cetatea medievală Orăștie datează din secolul al XII-lea, dar ar fi fost ridicată pe ruinele unei așezări mai vechi. Unii istorici afirmă la Orăștie ar fi existat o cetate dacică, localitatea aflându-se pe drumul care lega Valea Mureșului de ținutul cetăților dacice.

Bisericile din cetatea Orăștiei

Cetatea medievală Orăștie (video) cuprinde în incinta sa două vechi biserici, reformată și evanghelică, și ruinele unei Rotonde, o capelă ridicată în urmă cu aproape 1.000 de ani din piatră şi mortar, recunoscută ca fiind una dintre cele mai vechi astfel de monumente din România.

Rotonda din Orăștie a fost cercetată de arheologi la începutul anilor 1990, iar în prezent vizitatorii pot vedea fundaţia şi o parte din zidurile ei. Biserica reformată din Orăștie a fost la origine biserică romano-catolică, ctitorită în secolul al XV-lea. Ioan de Hunedoara ar fi dispus ridicarea unui turn de unde putea fi supravegheată Valea Mureşului şi ţinuturile de la vest, spre Munţii Retezat.

„Turnul bisericii ridicat inițial din ordinul lui Ioan de Hunedoara în amintirea luptei de la Sântimbru (1442), avea înălțimea de 27 de stânjeni (n.r. aproape 50 de metri) și din care pe vreme senină se putea vedea conturul orașului Alba Iulia”, arăta istoricul Anton E. Dorner.

Biserica evanghelică din Orăștie, aflată și ea în cetatea medievală Orăștie a fost construită în urmă cu două secole. Turnul bisericii evanghelice și al celei reformate au fost construite din rămășițele turnului vechii biserici a lui Ioan de Hunedoara. Clopotele au și ele două secole, iar orga bisericii evanghelice a fost adusă aici în anul 1902.

Bisericile din cetatea medievală a Orăștiei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Bisericile din cetatea medievală a Orăștiei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

În apropiere de cetatea medievală Orăștie, se află mănăstirea franciscană din Orăștie, înființată în secolul al XIII-lea. Localnicii se pot mândri și cu două biserici ortodoxe interesante: cea mai veche, construită la începutul secolului al XVI-lea, pe „drumul țării”, care traversa orașul de pe valea Mureșului, iar cea mai spectaculoasă, catedrala din Piața centrală a municipiului, ridicată în anii interbelici.

Sașii din Hunedoara au avut cetate la Orăștie

Comunitatea sașilor din ținutul Orăștiei (video) are o istorie de aproape nouă secole, iar cea mai cunoscută ctitorie a ei este cetatea medievală Orăștie, veche reşedinţă a unor greavi (lideri ai comunităţii săseşti).

La începutul secolului al XII-lea, șapte localități făceau parte din Scaunul Orăștiei: Bärendorf (Beriu), Broos (Orăștie), Elsterdorf (Sereca), Kastendorf (Căstău), Perkasz (Pricaz), Rumes (Romos) și Tordesch (Turdaș). În secolele XII-XIII, numărul satelor aflate în componența Scaunul Orăștei a crescut, adăugându-se așezările Sibișel, Romoşel, Vaidei, Şibot, Balomir, Vinerea și Cugir.

Invaziile turcilor și ale tătarilor au dus la distrugerea unor foste așezări săsești, iar în cele care au supraviețuit timpului, comunitatea sașilor s-a redus, fiind dominată complet de localnicii români.

Înainte de începerea celui De-al Doilea Război Mondial, peste 1.000 de etnici germani mai trăiau în ținutul Orăștiei și în Deva, de două ori mai puțin ca în secolele precedente. În Al Doilea Război Mondial, sute de tineri germani din Hunedoara s-au înrolat în trupele SS ale Germaniei naziste, iar mulţi dintre ei, trimişi în linia întâi a frontului, nu s-au mai întors.

După război, mii de germani au fost deportați în lagărele din Uniunea Sovietică, iar unii dintre ei au murit acolo. În deceniile următoare, mulți etnici germani născuți în România au părăsit țara. Unii au reușit să se stabilească în Occident în anii de comunism.

Alții au plecat în Germania, imediat după 1990. Unii dintre ei s-au întors, în ultimii ani, în Orăștie și în satele din vecinătatea municipiului, locurile natale ale familiilor lor (video).

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite