Bacalaureat 2016 Hunedoara. Bucurie după proba scrisă la Limba Română: „bă, eşti nebun, am scris nouă pagini!”
0Peste 2.600 de elevi din judeţul Hunedoara s-au prezentat, luni, la proba scrisă de Limba şi literatura română a examenelor de Bacalaureat 2016. Cei mai mulţi dintre absolvenţii hunedoreni au ieşit bucuroşi din sălile de examene, chiar dacă au mărturisit că unele dintre cerinţele testului i-au pus în încurcătură.
„Bă, eşti nebun? Am scris nouă pagini!”, a strigat cel mai entuziasmat dintre abosolvenţii Colegiului Iancu de Hunedoara, la ieşirea din curtea liceului în care a susţinut examenul de Bacalaureat, proba scrisă la limba şi literatura română. Cu pumnii strânşi şi mâinile ridicate în aer, în semn de victorie, adolescentul prolific la scris a găsit un mod aparte de a-şi manifesta descătuşarea, la finalul primei probe „grele” a Bacalaureatului din 2016.
De fapt, după cum au relatat cei mai mulţi dintre elevii strânşi în faţa colegiului din Hunedoara, Limba română nu a fost chiar o probă grea... „Deşi ne-am încurcat la sinonime. Am scris „nu înţeleg” pentru „nu izbutesc” şi „fără număr” în loc de „infinită”. Alţii au scris „fără număr, fără număr”, povesteşte un liceean abia ieşit de la Bac.
Şi în curtea Colegiului Naţional de Informatică „Traian lalescu” din Hunedoara, la orele amiezii, s-au strâns câteva zeci de absolvenţi, mulţi nerăbdători să le relateze celorlalţi păţaniile de la Bacalaureat.
Deşi majoritatea au căzut de acord că testul la Limba şi literatura română a fost unul demn de trecut, că Ion era cel mai potrivit erou de roman psihologic şi de roman interbelic şi, mai ales, că „dacă ai scris peste trei pagini, indiferent ce aberaţii ai spus, iei Bacul la română”, unii dintre liceeni au ţinut să împărtăşească celorlalţi câteva detalii considerate la fel de esenţiale despre Bacalaureat.
„Supraveghetoarea s-a aşezat în banca din dreptul meu şi se tot uita la mine. Mi-am pus mâinile în cap, mi-am zis, Doamne, şi i-am spus că nu mă pot concentra dacă mă priveşte cu aşa interes”, s-a destăinuit un absolvent, la ieşirea din sala de examen.
La proba de Limba Română - Bacalaureat 2016, în judeţul Hunedoara s-au înscris 2747 de elevi, dintre care 132 au fost absenţi. Un elev din Deva a fost eliminat din examen, pe motiv că a încălcat regulamentul din sala de examen.
Bacalaureat 2016 Hunedoara, Colegiul Traian Lalescu
SUBIECTE REAL
SUBIECTE UMAN
Candidaţii de la examenul de Bacalaureat susţin luni, 4 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura română. Marţi, 5 iulie, este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 6 iulie, proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică pentru elevii de la profilul Real şi Istorie pentru elevii de la profilul Uman. Vineri, 8 iulie, elevii vor da ultima probă scrisă din cadrul Bacalaureatului, respectiv proba la alegere a profilului. Aceştia au de ales aici între dintre disciplinele fizică, chimie, biologie, informatică, respectiv geografie, filozofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi sociologie.
Accesul candidaţilor în centrele de examen se face în intervalul 7:30 - 8:30, iar proba va dura trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate.
Un număr de 137.344 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bacalaureat sesiunea iunie - iulie 2016. Dintre aceştia, la proba orală de Limba şi literatura română au fost evaluaţi 113.981 de candidaţi. Astfel, un număr considerabil de candidaţi nu s-a prezentat la examen.
Ce trebuie să ştie elevii
Potrivit regulamentului, în fiecare sală de examen trebuie să existe cel puţin 15 candidaţi, iar aceştia nu au voie să intre în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.
Asistenţii vor verifica respectarea acestei prevederi înainte de aducerea subiectelor în săli. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi, după caz, la sancţionarea asistenţilor.
Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut de prezenta metodologie pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli.
„De asemenea, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. În consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat”, arată un comunicat al Ministrului Educaţiei.
Totodată, Potrivit Ministerului Educaţiei, pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
a) susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale
b) susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;
c) obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.
De asemenea, sălile vor fi supravegheate video.
Calendar Bacalaureat sesiunea iunie-iulie, probe scrise
4 iulie 2016 - Limba şi literatura română – probă scrisă
5 iulie 2016 - Limba şi literatura maternă – probă scrisă
6 iulie 2016 - Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
8 iulie 2016 - Proba la alegere a profilului şi specializării –probă scrisă
12 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)
12 iulie 2016 - Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)
13 -15 iulie 2016 - Rezolvarea contestaţiilor
16 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor finale
Vă recomandăm şi:
Un elev din Hunedoara, acuzat de fraudă în timpul examenului de Bacalaureat, după ce a fost prins cu un telefon mobil asupra lui, a reuşit să întoarcă decizia comisiei de examinare şi a Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara, în urma a două procese judecate la Tribunalul Hunedoara.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara a publicat situaţia promovabilităţii pe licee şi colegii, în urma examenelor de Bacalaureat. Seminarul teologic ortodox „Sfânta Ecaterina” din Prislop este singura unitate şcolară din judeţ care a înregistrat o rată de promovabilitate de sută la sută.
Procurorii au finalizat ancheta în dosarul în care un elev de clasa a V-a a fost acuzat că şi-a molestat colegul de 12 ani, în timpul recreaţiei, chiar în faţa colegilor. Potrivit unor mărturii a elevilor care au asistat la scenele din Şcoala Dr. Aurel Vlad, elevul agresor şi-a dat pantalonii jos şi l-a supus pe colegul său la perversiuni.
Paul şi Dragoş, doi elevi de la Colegiul Naţional Decebal, din Deva, au găsit aproape 800 de lei pe o alee din Parcul municipal Cetate, iar primul lor gând a fost să îi predea autorităţilor.
Adriana Coza, directoarea şcolii din Vaţa de Jos, unde ar fi existat o cameră de tortură unde elevii erau agresaţi, a fost înlocuită. Angajaţii unităţii şcolare vor fi cercetaţi disciplinar, iar elevii vor fi consiliaţi pentru a depăşi eventualele traume suferite.