Andrei Bold, tânărul care spune „poftim cultură”
0
De profesie psiholog, având în spate mai mulţi ani de voluntariat, hunedoreanul este de aproximativ un an unul dintre „motoarele” Asociaţiei Culturale ZAM.
PROFIL
Născut: 30.12.1981, Hunedoara
Educaţie: Facultatea de Sociologie şi Psihologie, Universitatea de Vest, Timişoara
Experienţă: vicepreşedintele Asociaţiei Culturale ZAM, traininguri de programare neurolingvistică
Familie: necăsătorit
Cu aproape un an în urmă Andrei s-a întâlnit cu prietenul său, hunedoreanul Bogdan Leucuţa, şi s-au gândit să facă împreună ceva. O afacere, nişte proiecte, orice, numai să mişte ceva, pentru că sunt tineri, activi şi pur şi simplu nu pot sta degeaba.
„Am zis să nu stăm numai în birt”, glumeşte Andrei. Cum bani nu prea aveau, s-au gândit că ar putea să înfiinţeze un ONG, prin intermediul căruia să atragă finanţări, dar mai ales să creeze în oraşul natal noi oportunităţi de dezvoltare pentru oricine ar fi fost interesat: de la copii, la liceeni, studenţi, dar şi adulţi dornici să facă din Hunedoara altceva decât un fost oraş industrial, capăt de linie ferată şi capăt de speranţă.
Ateliere de creaţie şi turul Europei
În aprilie 2009, Andrei Bold şi amicul său din facultate au pus bazele asociaţiei ZAM (Zbor, Atitudine, Multiculturalitate), iar într-un singur an a pus pe picioare mai multe proiecte de amploare, sub sloganul „Poftim cultură”. Au organizat proiecţii tematice de film documentar în spaţii neconvenţionale, dar şi curăţarea zonei Castelului Corvinilor, incluzând şi valea Zlaştiului, au oferit cadouri nevoiaşilor, au invitat hunedorenii la recitaluri de lăută, au pus la punct un tur al Europei, în pelerinajul lor anual, iar la final au tipărit şi o carte intitulată „Mărturii din Taizé”.
În septembrie, în parteneriat cu Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Hunedoara, asociaţia al cărei vicepreşedinte este Andrei a organizat „Hunedoara Digital”. Evenimentul a fost dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului şi a cuprins ateliere de creaţie pentru pasionaţii de fotografie, acţiuni de igienizare a oraşului, un concurs de fotografie şi unul la categoria film de scurt metraj.
Voluntar pentru Marele Zid Chinezesc
„Acesta a fost testul nostru de capacitate ca organizaţie, pentru că atunci s-au implicat peste 150 de hunedoreni, iar plaja de provenienţă a acestora a fost foarte largă: oameni de vârste diferite, cu meserii şi din categorii sociale diferite”, a menţionat Andrei.
De profesie psiholog, Andrei spune că intenţionează ca în viitorul foarte apropiat să îşi deschidă un cabinet la el acasă şi să facă psihoterapie în regim de voluntariat, pentru hunedorenii care nu îşi permit să plătească. Mai mult, spune că peste 10 ani se vede voluntar într-o ţară străină, undeva unde mai sunt multe de făcut, poate în India, şi adaugă că i-ar plăcea să ajute, tot ca voluntar, la reconstrucţia Marelui Zid Chinezesc.
Întrebări şi răspunsuri
Care este următorul proiect pe care îl aveţi în plan?
Ecologizarea malurilor lacului Cinciş, în intervalul 26-28 martie. Este o suprafaţă foarte mare, dar estimăm că vor veni să dea o mână de ajutor aproximativ 150 de voluntari, tineri din Hunedoara, care vor lucra pe echipe.
Nu vă e teamă că turiştii vor împânzi zona cu gunoaie din nou?
Cincişul este locul unde noi mergem vara să ne distrăm şi e important să ştim că am făcut ceva pentru ca lacul şi malurile lui să fie curate. Pentru asta e nevoie de oameni care iau lucrurile în mâini şi le schimbă. Nu o fac pentru bani, nu o fac pentru faimă. Pur şi simplu o fac.
Ce-i place
„Să fiu liber, sporturile extreme cu motor, să mă plimb cu ATV-ul, să mă întâlnesc cu prietenii mei, echipa de ATV-işti, sau să merg singur în pădure, lucru care mă încarcă energetic foarte mult”, a declarat Andrei.
Ce nu-i place
„Sistemul de guvernare şi felul în care sunt conduse lucrurile”, a menţionat hunedoreanul.