Amfiteatrul antic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa este readus la viață. A devenit de nerecunoscut VIDEO

0
Publicat:

Peste 50.000 de oameni vizitează anual ruinele coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa, din județul Hunedoara. Din acest an, turiștii vor avea un motiv în plus să exploreze așezarea antică din Țara Hațegului.

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: Daniel Guță
Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: Daniel Guță

Lucrările de restaurare derulate la Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa (video) au fost reluate, după perioada rece, iar până la finalul anului 2023 constructorii vor trebui să le finalizeze.

Investiția începută în toamna anului trecut propune consolidarea și reabilitarea zidurilor și porților antice, amenajarea spațiului interior și ridicarea unei tribune metalice pe o latură a monumentului istoric, care va găzdui spectatorii le evenimentele desfășurate în Amfiteatrul roman.

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa și-a schimbat, treptat, înfățișarea, iar odată cu ridicarea noii tribune va fi reintrodus în circuitul turistic. Lucrările de reabilitare a monumentului istoric au o valoare de circa 17 milioane de lei, fiind finanțate cu fonduri europene.

Recent, Consiliul Județean Hunedoara a demarat proiectul amenajării unui complex muzeal la intrarea în situl roman, în zona parcării ocupate până în această primăvară de mai multe localuri. Proprietarii construcțiilor private au fost nevoiți să le dezafecteze. Investiția care va „remodela” intrarea în situl arheologic din comuna Sarmizegetusa (județul Hunedoara) este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Proiectul are o valoare totală de 12,604.439 lei și se desfășoară pe o perioadă cuprinsă între 1 martie 2023 și 28 februarie 2026, această perioadă cuprinzînd și activitățile realizate înainte de semnarea contractului de finanțare”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

În următorii ani, tot prin PNRR vor avea loc lucrări de restaurare în Forul lui Traian (piața centrală antică din Ulpia Traiana Sarmizegetusa). Acestea includ și refacerea unor coloane antice de marmură.

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa putea găzdui 5.000 de oameni

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, oraşul întemeiat de împăratul Traian în jurul anului 106, se află în apropiere de Retezat, la circa 15 kilometri de orașul Hațeg, fiind traversată de drumul național Hațeg – Caransebeș.

În Antichitate, aşezarea purta numele Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa şi a fost locul unde s-au aşezat numeroşi veterani din trupele care au luptat pentru cucerirea Daciei.

Așezarea Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost atestată documentar, potrivit istoricilor, încă din secolul al XV-lea, sub numele de Grădiştea sau Varhely, dar până la sfârșitul secolului al XIX-lea ruinele de aici nu au fost cercetate sistematic.

Monumentele au fost folosite de către localnici la lucrări de construcţie, iar unele, cum a fost amfiteatrul, au rămas în cea mai mare parte ascunse în pământ.

Amfiteatrul antic a fost cercetat sistematic pentru prima dată de Societatea de istorie şi arheologie a judeţului Hunedoara, care coordona lucrările din 1882 - 1883 de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, iar în anii ’30 a fost decopertat complet.

Oamenii de știință au estimat că aici puteau fi găzduiți aproape 5.000 de oameni, adică aproape un sfert din populația pe care colonia ar fi avut-o în secolul al II-lea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite