Afaceristul Mircea Ilisei, anchetat pentru spălare de bani, a fost trimis în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au respins recursurile declarate în dosarul în care şase oameni de afaceri din Hunedoara şi din zona Moldovei, printre care directorul Valmet Production, Mircea Ilisei, sunt cercetaţi pentru spălare de bani şi evaziune fiscală.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel, după ce iniţial Tribunalul Hunedoara a hotărât arestarea preventivă a omului de afaceri hunedorean Mircea Ilisei, arestarea în lipsă a partenerului său de afaceri, din Bihor, şi cercetarea în libertate a altor patru persoane, printre care sora şi asociata hunedoreneanului, Corina Maziliu.

„Recursurile declarate în cauză faţă de măsurile preventive dispuse de Tribunalul Hunedoara, au fost respinse, astfel că a fost menţinută soluţia instanţei hunedorene”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia. Soluţia magistraţilor este definitivă.

La sfârşitul săptămânii trecute, Mircea Ilisei, directorul general al unei societăţi care activează în industria siderurgică, SC Valmet SRL din Hunedoara, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.


Evaziune de aproape un milion de euro
Dosarul în care e anchatat Mircea Ilisei a fost disjuns dintr-un alt dosar de evaziune fiscală, în care inculpaţi au fost oameni de afaceri din Suceava şi Bihor, iar prejudiciul stabilit de anchetatori depăşea un milion de euro.

Cercetările în cazul firmei de producţii de materiale siderurgice Valmet au fost preluate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Potrivit anchetatorilor, cei şase inculpaţi şi asociaţii lor au produs prejudicii de aproape un million de euro în urma unor infracţiuni de spălare de bani, fals în înscrisuri şi evaziune fiscală. Afaceriştii cercetaţi în dosarul DIICOT s-au folosit de societăţile lor aflate în insolvenţă şi de societăţi fantomă pentru a crea un circuit de schimburi de mărfuri şi achiziţii fictive, în urma cărora reuşeau să obţină sume importante din deducerea TVA-ului.

 „Liderii grupării au creat un circuit scriptic al mărfurilor derulate prin societăţile comerciale  controlate direct, astfel încât, după facturări succesive realizate prin intermediul unor firme fantomă, înregistrate pe numele celorlalţi membri ai grupului infracţional organizat, produsele să revină cu o TVA deductibilă, săvârşindu-se în acest mod infracţiunea de evaziune fiscală. Sumele de bani obţinute prin compensarea TVA de plată cu cea înregistrată scriptic ca urmare a operaţiunilor fictive erau utilizate în efectuarea de tranzacţii ulterioare, disimulându-se astfel provenienţa reală a acestora”, a comunicat DIICOT.

Prejudiciul în acest al doilea dosar se ridică la 3,7 milioane de lei, susţin anchetatorii.
 

Vă recomandăm şi:

Mafia fierului vechi: afacerist din Hunedoara arestat pentru spălare de bani într-un dosar de crimă organizată

Baronul Văii Jiului a fost reţinut pentru cămătărie: fost bişniţar, Alin Simota a ajuns miliardar din afaceri cu statul

Aurul dacic va ajunge la Deva: bijuteriile  şi monedele regilor daci, piese de milioane de euro, vor fi expuse la muzeu 

Descinderi DIICOT în Hunedoara: oameni de afaceri acuzaţi de spălare de bani şi evaziune, de 3,7 milioane de lei

Finanţatorul echipei Jiul Petroşani, Alin Simota, a fost arestat pentru 29 de zile

FOTO Cele cinci motive pentru care brăţările dacice din aur sunt autentice

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite